Security Zone

Mobile malware – ce este și cum îl puteți opri?

bitdefender-gravityzone-mobile

Mobile malware-ul reprezintă un tip de program rău intenționat care este construit special pentru a ataca sistemele de telefonie mobilă sau smartphone-uri. Acest tip de malware se bazează pe exploatarea anumitor sisteme de operare (OS) și a tehnologiei software de telefonie mobilă. Reprezintă o parte semnificativă a atacurilor malware actuale, cauza fiind nivelul de utilizare a telefoanelor mobile care este constant în creștere.

Mobile malware: cum se transmite?

  • Prin accesarea paginilor web compromise;
  • Prin descărcarea de versiuni false ale aplicațiilor legitime;
  • Dacă faceţi clic pe linkuri sau anexe rău intenţionate incluse în e-mailuri de tip phishing.

Care sunt riscurile?

  • Este posibil să fie nevoie să reveniţi la setările din fabrică ale dispozitivului, pierzând astfel toate datele.
  • Un atacator poate avea acces deplin la dispozitivul dumneavoastră şi poate distribui datele către terţe părţi.

Idei și sfaturi utile pentru a vă proteja

  1. Instalaţi numai aplicaţii care provin din surse de încredere.
  2. Nu faceţi click pe linkurile sau anexele din e-mailurile nesolicitate sau mesajele text nesolicitate.
  3. După efectuarea unei plăţi, deconectaţi-vă de pe paginile web.
  4. Actualizaţi-vă constant sistemul de operare şi aplicaţiile.
  5. Opriţi Wi-Fi-ul, serviciile de localizare şi Bluetooth-ul atunci când nu le utilizaţi.
  6. Evitaţi să vă faceţi cunoscute informaţiile personale.
  7. Nu efectuaţi o operaţiune de jailbreak pe dispozitivul dumneavoastră. Jailbreaking este procesul prin care se elimină limitările de securitate impuse de vânzătorul sistemului de operare, oferind acces complet la sistemul de operare şi funcţii.
  8. Efectuaţi o copie de siguranţă a datelor dumneavoastră.
  9. Nu plătiţi răscumpărarea. Veţi finanţa infractori financiari şi îi veţi încuraja să-şi continue activităţile ilegale.
  10. Instalați o aplicație de Mobile Security.

Mobile Security ar trebui să fie o cerință, nu o soluție ulterioară

Nicio organizație nu dorește ca angajații să acceseze un site malițios, de aceea își iau măsuri de protecție. De ce nu există același nivel de îngrijorare și atenție acordată pentru aplicațiile mobile? Riscul cauzat de mobile malware este real. Organizațiile ar trebui să aibă o abordare practică a securității pentru dispozitive mobile și să educe utilizatorii, echipele de dezvoltare și profesioniștii IT operaționali. Investițiile în securitatea pentru terminale mobile ar trebui să devină o obligativitate. Situația cu privire la amenințările pentru dispozitive mobile a continuat să fie ridicată în ultimul an, cu peste 3 milioane de noi eșantioane malware pentru Android descoperite, 744.065 dintre acestea fiind descoperite în al patrulea trimestru din 2017.

mobile-malware-android

Numărul de noi eșantioane malware pentru dispozitive mobile cu Android apărute în fiecare an în perioada 2011-2017

Statisticile arată că aplicațiile malware Android pot intra în magazinul Google Play în ciuda numeroaselor funcții de securitate ale Google. Utilizatorii ar trebui, prin urmare, să se asigure că instalează o aplicație de securitate pe dispozitivul lor mobil. Aceasta poate detecta aplicațiile cu funcții rău intenționate în timp util. Aplicația de securitate ar trebui să includă un scanner de viruși care verifică dispozitivul mobil cu Android și toate aplicațiile pentru trojeni, viruși și alte programe malware.


bitdefender

Bitdefender mobile

Bitdefender GravityZone Mobile Security

Bitdefender GravityZone Security for Mobile Devices unifică securitatea la nivel de companie cu administrarea și controlul conformității pentru iPhone, iPad și dispozitive Android pentru sprijinirea inițiativei BYOD (Bring Your Own Device).

Beneficii

  • Securitate unificată pentru reducerea cheltuielilor administrative

Soluția Bitdefender este creată pentru a susține adoptarea controlată a conceptului dispozitivelor personale (BYOD) prin consolidarea politicilor de securitate în mod consecvent pe dispozitivele tuturor utilizatorilor. Prin urmare, dispozitivele mobile sunt controlate și informațiile confidențiale de pe acestea sunt protejate. Povara administrativă este redusă prin actualizarea permanentă a stării dispozitivelor conforme și neconforme.

  • Tehnologie antimalware clasată pe locul întâi

Scanarea la cerere contra programelor periculoase este inclusă pentru dispozitivele Android, pentru a asigura faptul că acestea nu includ coduri periculoase. Scanarea este acționată automat după introducerea unui dispozitiv de stocare amovibil sau la fiecare instalare a unei noi aplicații. Scanarea detectează programe periculoase Android pentru a nu permite utilizatorilor mobili să distribuie fișierele infestate altor utilizatori din interiorul sau din exteriorul organizației.

  • Instrumentele potrivite pentru administrarea conformității dispozitivelor mobile

  • Asigură blocarea ecranului și autentificarea simplă, dar eficientă

Este posibil ca utilizatorii de dispozitive mobile să considere că blocarea ecranului dispozitivului mobil sau tabletei este deranjantă, însă nimeni nu pune la îndoială necesitatea unei parole pe laptop. Bitdefender simplifică aplicarea unor politici de securitate consecvente pe toate dispozitivele utilizatorilor și previne accesul nedorit pe telefoane sau tablete atunci când acestea sunt nesupravegheate. Deoarece securitatea nu poate fi o alegere a utilizatorului final, politicile de securitate administrate central permit aplicarea cu ușurință a funcțiilor de securitate pe dispozitive mobile, inclusiv blocarea ecranului după un anumit număr de minute sau parole complexe cu un număr maxim de tentative eșuate.

  • Previne utilizarea dispozitivelor pierdute sau furate

Bitdefender îmbunătățește sistemele de operare Apple iOS și Android existente cu funcțiile de securitate cele mai necesare și cel mai frecvent utilizate de către organizații. Una dintre aceste caracteristici esențiale este administrarea centralizată a dispozitivelor pierdute sau furate pentru ca informațiile personale să nu ajungă la persoanele nepotrivite. Informațiile confidențiale de pe dispozitivele mobile variază de la comunicațiile prin e-mail la informații medicale și fotografii personale. Bitdefender previne utilizarea dispozitivelor mobile pierdute sau furate prin blocarea de la distanță și localizarea acestora pentru recuperarea atât a datelor, cât și a dispozitivului ca atare. Dacă dispozitivul nu poate fi recuperat, informațiile pot fi șterse pur și simplu pentru reducerea riscului de scurgere a datelor.

  • Simplifică administrarea setărilor VPN și Wi-Fi

  • Permite adoptarea în siguranță a dispozitivelor BYOD

Bitdefender susține inițiativele BYOD prin administrarea centralizată a politicii de securitate pentru iPhone, iPad și dispozitive Android cu acțiuni predefinite în cazul dispozitivelor neconforme, cum ar fi respingerea accesului la serviciile corporative, blocarea permanentă a dispozitivului sau chiar ștergerea datelor de pe acesta în cazul în care acesta a fost furat și supus rootării.

Dacă nu v-am convins, testați soluția Bitdefender GravityZone Security for Mobile Devices GRATUIT.