În Sibiu există un loc unde săptămână de săptămână micii sibieni sunt „vrăjiți” de sunete, de cuvinte, de gesturi, de povești, de personaje și întâmplări fascinante, de o lume pe care doar acolo o întâlnesc. La Teatrul GONG pentru copii și tineret din Sibiu este o echipă minunată. Nu spun asta pentru că aș fi asistat la vreun spectacol pus în scenă, recunosc că nu am făcut-o. Spun asta pentru că acești oameni au făcut tot posibilul ca și micii sibieni cu deficiențe de auz să se poată bucura de tot ce le oferă un spectacol de teatru pentru copii. I-au făcut să se poată bucura nu doar de imagini și piese care li se păreau spectacole de pantomimă, deși nu erau.
Fericirea se află într-o ureche sau două
M-am pus în pielea copiilor cu deficiențe de auz și m-am așezat cuminte pe scaun în sala de teatru. Am așteptat să înceapă piesa și îmi antrenam mintea să-mi închipui ce cuvinte ar fi mai potrivite pentru mișcările pe care le vor face actorii pe scenă. Știu povestea pentru că am citit-o. Însă chiar și așa, deși mi se par fascinante costumele, decorul și mișcările de pe scenă, tot nu mă pot bucura cu tot sufletul. Cred că fericirea mea deplină se află într-o ureche sau chiar în amândouă.
E nevoie de cuvinte și sunete care să poată fi auzite!
E greu „să rămâi” în pielea copiilor cu deficiențe de auz. Încerci să evadezi la fiecare sunet perceput și constați că auzul pe care tu îl primești zilnic, gratuit și fără pic de efort, este pentru acești copilași un premiu. Este o recompensă pe care ei o primesc condiționați de tratamente, de aparate auditive sau de eforturi supraomenești. Echipa Teatrului GONG știe că e nevoie de cuvinte și sunete care să poată fi auzite de toți copilașii prezenți la spectacole. Din acest motiv, ne-au invitat să fim actori într-o poveste cu final fericit.
Invitația de la Teatrul GONG
Invitația a venit de la unul dintre cei mai tehnici membri ai echipei Teatrului GONG și era o descriere a unui sistem audio pentru persoane cu deficiențe de auz: „Sistem de streaming cu mai multe canale care permite transmiterea semnalului audio, ascultare asistată, transmiterea conținutului audio multilingv și a conținutului alternativ la dispozitive mobile și nu numai, utilizând o aplicație dedicată, disponibilă pentru dispozitive mobile (smartphone, tabletă). Sistemul ar trebui să ofere ascultare personală cu ajustarea sunetului în funcție de nevoile auditive individuale (funcție integrate în aplicație). Aplicația va permite utilizatorului să selecteze oricare dintre cele minim patru canale. Fiecare dintre canale trebuie să poată fi setat separat (mono sau stereo). Printre specificațiile importante pe care sistemul ar trebui să le incorporeze se numără 48 kHZ/24 bit, latență scăzută, unitatea centrală să fie de o unitate în rack cu AES, SPDIF, intrări audio balansate și nebalansate, să aibă răspuns în frecvență minim 5 Hz – 21500 Hz la 44,1 kHz. Sistemul va include următoarele: 1 unitate centrală cu software inclus, 2 buc. acces point, 2 buc. POE injector, sistem de montare în rack 19”, 30 buc. căști monitorizare, 20 buc. bucle de inducție, 30 buc. device-uri.”
Zis și făcut
Ne-am dat seama ce stă în spatele acestei descrieri tehnice și ne-am bucurat că există instituții precum Teatrul GONG. Ne-am pus repede pe treabă și, în baza invitației primite, am început să construim cea mai potrivită soluție audio care să redea cât mai bine și cât mai clar sunetele pentru micii spectatori cu deficiențe de auz sau pentru cei care nu vor să fie deranjați de foșnetele din jur. Iată ce a ieșit: soluția noastră este formată din echipamente specializate în comunicarea de semnal audio către aparatele auditive și către căști în mod simultan. Aceste dispozitive sunt purtate și pot fi reglate individual de fiecare spectator. Semnalul audio se transmite prin Wi-Fi către device-urile mobile printr-o aplicație specializată. La device-urile mobile sunt conectate prin cablu căștile sau buclele inductive.
Buclele inductive redau sunetul prin câmp electromagnetic către aparatele de ajutor auditiv purtate de spectatori. Astfel, oferă un sunet clar și fără perturbații. În cazul utilizării căștilor, acestea redau sunetele direct la urechea spectatorului acoperind orice zgomot produs de spectatorii din preajmă. În nici una din cele două situații semnalul audio nu este alterat de zgomote de fond sau de zgomote de altă natură. Semnalul este preluat din echipamentul de amplificare și condus direct în urechile spectatorilor.
Soluția tehnică include:
- Sistem Sennheiser MobileConnect + WiFI EU format din 1 x streaming server, 1 x acces point, 1 x PoE adapter
- Acces Point Ruckus AP 7372 WW indoor
- PoE Injector EU
- 20 buc. buclă de inducție Sennheiser EZT 3012
- 30 buc. căști Sennheiser HD 2.10
- 30 buc. smartphone
Bucurie! Am simțit-o cu toții: noi, echipa Teatrului GONG și mai mult decât oricine, micii spectatori cu deficiențe de auz.
Sursa foto: Facebook Teatrul GONG Sibiu