În calitate de responsabil cu securitatea cibernetică în organizație, trebuie să fii mereu pregătit pentru toate posibilele tipuri de atacuri cibernetice la adresa rețelei sau afacerii. Asta este una dintre părțile cele mai dificile din cerințele tale de responsabil IT, având în vedere ingeniozitatea și perseverența criminalilor de care trebuie să te aperi și frecvența cu care atacurile se înmulțesc de vreme ce sistemele (și tehnologia de care depindem atât de mult) evoluează și se extinde. Și, în perspectiva unei reveniri la lucrul de acasă în toamnă, procesele de securitate vor avea parte de și mai multe provocări.
Este timpul să te asiguri că organizația este pregătită să identifice și detecteze cele mai răspândite, și probabil cele mai dăunătoare tipuri de amenințări cibernetice din ziua de astăzi. Îți explicăm 9 atacuri cibernetice pentru care orice profesionist în securitatea cibernetică trebuie să fie pregătit.
1. Atacuri cibernetice prin intruziune în rețea
Intruziune înseamnă orice activitate neautorizată în rețea, care fură resurse valoroase și pune securitatea cibernetică a organizației în pericol. Există o serie de tehnici comune de atac cibernetic care alcătuiesc intruziunea în rețea, inclusiv routare multiplă, scripturi ascunse, impersonare de protocoale și inundare a traficului de Internet.
Intruziunile în rețea se prezintă adesea ca un comportament neobișnuit, dar nu neapărat anormal, ceea ce le face greu de detectat și trebuie urmărite manual.
2. Ransomware
Probabil cel mai vicios tip de amenințare plasat de atacatorii cibernetici, ransomware-ul caută să blocheze sistemele business cu scopul de a extorca bani de la victime. Este unul dintre cele mai comune modele de atac cibernetic folosit astăzi, în mare parte pentru că acest tip de atac își atinge scopul și rezultă adesea în plăți de milioane.
Cum arată un atac cu ransomware? Atacul începe de cele mai multe ori cu o notificare pe ecran care te informează ca datele din rețea au fost criptate și nu vor putea fi accesate până când nu este plătită răscumpărarea cerută, urmată de o cheie pentru decriptare. Neplata sumei duce la distrugerea cheii, făcând datele inaccesibile pentru totdeauna.
3. Amenințare privilegiată
Amenințările privilegiate apar atunci când cineva apropiat unei organizații cu acces autorizat folosește acest acces în scopuri rău intenționate pentru a compromite datele și sistemele critice. Persoana nu trebuie să fie neapărat un angajat; pot fi parteneri, furnizori sau contractori. Asta face și amenințările privilegiate să fie greu de detectat – pleacă de la oameni, nu de la sisteme.
4. Atac prin forță brută
Cu toții am văzut cel puțin un film de acțiune în care mintea criminală folosește un computer ultra-performant să parcurgă mii de parole pentru a accesa o unitate guvernamentală. Ei bine, acest tip de atac nu este neapărat de domeniul fantasticului. În esență, vorbim despre un atac prin forță brută în care computerul este lăsat să facă toată treaba: încearcă posibile combinații de nume de utilizatori și parole până o găsește pe cea potrivită.
Cea mai bună formă de apărare împotriva atacurilor prin forță brută este autentificarea în mai mulți pași, la fel și solicitarea frecventă de schimbare a parolei cu combinații alfanumerice complexe.
5. Atacuri cibernetice de tip DDoS
Un atac DDoS (Distributed Denial of Service) are loc atunci când un criminal încearcă să întrerupă traficul normal într-o rețea, server sau sistem. În mod normal, asta se face prin suprasolicitarea infrastructurii cu un trafic mai mare de Internet. Putem face o asemănare cu un ambuteiaj în trafic care împiedică toți participanții la trafic să ajungă la destinație.
6. Exfiltrarea datelor
Exfiltrarea datelor este o permutare neautorizată a datelor în afara companiei. Acest tip de atac cibernetic este coordonat manual – de exemplu, informații furate printr-o imprimantă sau un stick de memorie de către cineva cu acces la sistemul companiei sau de actori externi care au obținut acces. Poate fi executat și prin e-mailuri în afara organizației, transmise la părți terțe ca atașamente sau prin transfer de fișiere către un dispozitiv nesecurizat, smartphone-uri, laptopuri, tablete, camere sau unitate hard externă.
7. Malware
Prescurtat de la „malicious software” – malware-ul este un cod dezvoltat de criminali cibernetici și proiectat să obțină acces neautorizat la o rețea sau să cauzeze prejudicii grave datelor sau sistemelor. Malware-ul este în mod normal livrat sub forma unui link sau document printr-un e-mail și presupune ca utilizatorul să acceseze link-ul sau să deschidă documentul ca să ruleze malware-ul. Este unul dintre cele mai vechi tipuri de atacuri cibernetice (prima dată a apărut în 1970), dar rămâne și unul dintre cele mai eficiente, bazându-se pe natura umană.
Sursă foto: gadget.ro
8. Atacuri cibernetice prin date de autentificare compromise
Datele de autentificare rămân informațiile cele mai vânate de hackeri pentru că sunt în continuare la fel de eficiente pentru atacuri. Administrarea internă a datelor de autentificare reflectă securitatea generală. Furtul datelor de autentificare este cea mai frecventă cauză pentru situațiile de încălcare a securității datelor. Informațiile de autentificare pot fi furate fie prin phishing sau atacuri pe e-mail, fie printr-o scurgere anterioară prin servicii online folosite și folosite ulterior pentru furtul de date.
9. Încălcarea politicilor de securitate
Politicile de securitate cibernetică stabilesc reguli pentru elemente ca accesul la rețea, la date, utilizarea parolelor, criptarea etc. și dictează o ierarhie a nivelurilor de acces – asta asigură utilizatorilor accesul doar la ce au nevoie pentru lucrul zilnic.
Aceste politici de securitate ar trebui să țină departe persoanele rău intenționate și să exercite control asupra posibililor utilizatori periculoși din cadrul companiei. Nu contează dacă este compania care încalcă cerințele de conformitate sau persoane din organizație care fentează regulile – asta creează oportunități de care criminalii profită și accesează rețeaua.
Cum te ferești de aceste tipuri de atacuri cibernetice?
Fiecare furnizor de securitate cibernetică propune diverse soluții pentru a asigura un nivel optim de protecție. Partea grea e alegerea. De unde știi care soluție funcționează cel mai bine? Care este mai ușor de implementat și de administrat? Care oferă protecția cea mai mare la prețul cel mai mic? Dacă jobul tău nu este exclusiv securitatea cibernetică, este dificil ca printre celelalte responsabilități IT, să cauți și soluțiile optime de securitate cibernetică – ăsta este un job full-time.
Aici intervine externalizarea securității cibernetice – este sigur și rapid. O echipă care a cercetat deja toate soluțiile de pe piață,
- realizează un audit de securitate
- identifică vulnerabilitățile și aspectele critice
- realizează un plan de asigurare a securității în care include cele mai bune soluții de pe piață care răspund la necesitățile din organizație
- implementează soluțiile
- administrează soluția și se asigură că funcționează în permanență
- instruiește responsabilul IT din cadrul organizației despre pașii imediați care trebuie făcuți în cazul unui atac
- actualizează periodic software-urile de securitate
Echipa Norsit are pregătirea și experiența să lupte cu cele mai complexe atacuri cibernetice, dar recomandăm o abordare proactivă: preveniți atacurile, nu așteptați să aibă loc.