Security Zone

Securizarea și creșterea încrederii vizitatorilor în site-urile web prin certificate SSL

Conexiune HTTPS SSL securizata

Utilizarea resurselor internetului a crescut foarte mult în ultimii ani, mai toate companiile având cel puțin un site de prezentare sau chiar un magazin online în care comercializează produse și servicii. Ținând cont de toate acestea, se naște o întrebare firească: cum putem crește încrederea vizitatorilor în site-ul web al companiei noastre? Simplu, prin intermediul unor certificate SSL.

Așa cum este bine cunoscut, toate serverele web care utilizează autentificarea utilizatorilor sau care permit comenzi și plăți online folosesc autorizarea accesului pe bază de username și parolă, securitatea acestor site-uri având cel puțin două puncte slabe:

  • datele transmise între site-ul web (server) și client nu sunt protejate la interceptare, existând posibilitatea ca o persoană să poată intercepta informațiile trimise: parole, date despre plăți sau carduri bancare;
  • site-ul web (serverul) pe care vizitatorul îl accesează nu este întotdeauna cel corect (deseori anumite persoane se substituie unui site web cunoscut, încercând să pară gazdă legitimă, capturând astfel informații confidențiale vizitatorului).

Cum putem combate aceste găuri de securitate din site-ul web pe care compania noastră îl deține?

Răspunsul este simplu: utilizând un certificat SSL emis de o Autoritate de Certificare (CA).


Ce este un certificat SSL?

SSL și TLS sunt două protocoale standard pentru criptarea comunicației între utilizatori (browser web) și site-urile care au instalat un certificat SSL (secure sockets layer). Datele transmise între browser și server sunt criptate folosind un protocol de criptare prin utilizarea de chei de autentificare.

Certificatul digital este semnat de o autoritate de certificare recunoscută de browser, care garantează adevarata identitate a site-ului. În același timp, este prevenită interceptarea datelor pe traseul transmisiei, independent de calea de comunicare. Dacă semnătura este compromisa, CA se obligă să plătească daune de până la un milion de dolari (în funcție de certificat).

Conexiune HTTPS securizata

Conexiune HTTPS securizată (sursa: istockphoto.com)

Certificatele digitale SSL sunt emise doar de către anumite organizații, cunoscute sub numele de Autorități de Certificare (CA). O autoritate de certificare este o organizație care are rolul de a certifica faptul că titularul unui domeniu sau website ce deține un certificat SSL este chiar cel care pretinde că ar fi.

Principalele Autorități de Certificare (CA) sunt:

Certificate SSL GeoTrust

Cumpărați certificate SSL GeoTrust

Certificate SSL RapidSSL

Cumpărați certificate SSL RapidSSL

Certificate SSL Symantec

Cumpărați certificate SSL Symantec

Certificat SSL Thawte

Cumpărați certificate SSL Thawte

Certificat SSL Comodo Cumpărați certificate SSL Comodo


Clasificarea certificatelor SSL

Certificatele SSL se clasifică în funcție de tipul de validare. Astfel, există certificate accesibile ca preț ce validează domenii simple, precum și certificate pentru companii cu validare extinsă a organizației care utilizează acest certificat.

  • Certificate SSL cu validare de domeniu

Se verifică dacă cel care solicită certificatul este într-adevăr proprietarul domeniului. Un astfel de certificat SSL prezintă un nivel de criptare foarte bun, dar un nivel de încredere mai scăzut din partea utilizatorilor. Certificatele SSL cu validare la nivel de domeniu sunt recomandate pentru securizarea de bloguri sau site-uri de prezentare. Prețurile pentru acest tip de certificate încep de la 14 Euro.

  • Certificate SSL cu validare de organizație

Validarea la nivel de organizație este un proces complex prin care se verifică organizația din spatele numelui de domeniu. Scopul este de a oferi un nivel de încredere mai mare pentru clienți. Un astfel de certificat SSL cu validare la nivel de organizație este recomandat site-urilor de comerț electronic și site-urilor care colectează informații private. Prețurile pentru acest tip de certificate încep de la 71 Euro.

  • Certificate SSL cu validare extinsă

Acest tip de certificate vor colora bara de adrese ale browserului în verde, oferind un nivel de încredere ridicat utilizatorului. La creșterea nivelului de încredere contribuie și procesul complex de validare a organizației. Acest tip de certificate elimină aproape total posibilitatea fraudelor de tip phishing. Prețurile pentru acest tip de certificate încep de la 180 Euro.

Bara de adrese verde

Bara de adrese verde (sursa: Symantec)


Beneficiile utilizării de certificate SSL:

  • Poziționare mai bună în Google. Google susține că HTTPS – criptarea disponibilă exclusiv prin certificatele SSL – este un factor pozitiv pentru poziția în clasamentul de căutare și SEO
  • Oferă siguranță și autenticitate companiei dumneavoastră
  • Crește încrederea clienților, oferind cel mai înalt nivel de criptare posibil către site
  • Crește ratele de conversie ale tranzacționărilor
  • Protejează brandul împotriva sistemelor de phishing

Avantajele utilizării certificatelor SSL

Conexiune web criptata httpsCertificatele SSL oferă un grad mai mare de confidențialitate și de siguranță decât o conexiune web criptată. Această tehnologie reduce riscul ca informațiile să fie interceptate și folosite incorect de o terță parte. Mulți vizitatori ai site-urilor au mai multă încredere să împărtășească informații personale atunci când știu că folosesc o conexiune SSL.

Un alt avantaj important este acela că o companie care utilizează certificate SSL se va diferenția de un competitor necertificat, ceea ce va duce la creșterea vânzărilor online.

Prin achiziționarea de certificate SSL veți obține criptare la nivel înalt, folosind algoritmi SHA-2 și 2048-bit, compatibilitate cu aproape toate browserele și dispozitive moderne și o garanție cu privire la adevărata identitate a site-ului.

Toate beneficiile și avantajele certificatelor SSL sunt asigurate de autoritatea emitentă cu sume de până la 1.75 milioane dolari. Acestea se oferă în cazul în care datele tranzacțiilor online de pe site-urile web securizate cu certificat SSL sunt decriptate.

Fie că vorbim despre un website de prezentare a companiei tale, o aplicație web sau un magazin online, puteți apela la departamentul Norsit al companiei Quartz Matrix pentru a cumpăra certificatul SSL potrivit domeniului dumneavoastră de activitate.

Articole similare