Security Zone

Securizarea si cresterea increderii vizitatorilor in site-urile web prin certificate SSL

Conexiune HTTPS SSL securizata

Utilizarea resurselor internetului a crescut foarte mult in ultimii ani, mai toate companiile avand cel putin un site de prezentare sau chiar un magazin online in care comercializeaza produse si servicii. Tinand cont de toate acestea, se naste o intrebare fireasca: cum putem creste increderea vizitatorilor in site-ul web al companiei noastre?

Asa cum este bine cunoscut, toate serverele web care utilizeaza autentificarea utilizatorilor sau care permit comenzi si plati online folosesc autorizarea accesului pe baza de username si parola, securitatea acestor site-uri avand cel putin doua puncte slabe:

  • datele transmise intre site-ul web (server) si client nu sunt protejate la interceptare, existand posibilitatea ca o persoana sa poata intercepta informatiile trimise: parole, date despre plati sau carduri bancare;
  • site-ul web (serverul) pe care vizitatorul il acceseaza nu este intotdeauna cel corect (deseori anumite persoane se substituie unui site web cunoscut, incercand sa para gazda legitima, capturand astfel informatii confidentiale vizitatorului).

Cum putem combate aceste gauri de securitate din site-ul web pe care compania noastra il detine?

Raspunsul este simplu: utilizand un certificat SSL emis de o Autoritate de Certificare (CA).


Ce este un certificat SSL?

SSL si TLS sunt doua protocoale standard pentru criptarea comunicatiei intre utilizatori (browser web) si site-urile care au instalat un certificat SSL (secure sockets layer). Datele transmise intre browser si server sunt criptate folosind un protocol de criptare prin utilizarea de chei de autentificare.

Certificatul digital este semnat de o autoritate de certificare recunoscuta de browser, care garanteaza adevarata identitate a site-ului. In acelasi timp, este prevenita interceptarea datelor pe traseul transmisiei, independent de calea de comunicare. Daca semnatura este compromisa, CA se obliga sa plateasca daune de pana la un milion de dolari (in functie de certificat).

Conexiune HTTPS SSL securizata

Conexiune HTTPS SSL securizata (sursa: istockphoto.com)

Certificatele digitale SSL sunt emise doar de catre anumite organizatii, cunoscute sub numele Autoritati de Certificare (CA). O autoritate de certificare este o organizatie care are rolul de a certifica faptul ca titularul unui domeniu sau website ce detine un certificat SSL este chiar cel care pretinde ca ar fi.

Principalele Autoritati de Certificare (CA) sunt:

Certificate SSL GeoTrust

Cumpara certificate SSL GeoTrust

Certificate SSL RapidSSL

Cumpara certificate SSL RapidSSL

Certificate SSL Symantec

Cumpara certificate SSL Symantec

Logo Thawte

Cumpara certificate SSL Thawte

Logo Comodo  Cumpara certificate SSL Comodo


Clasificarea certificatelor SSL

Certificatele SSL se clasifica in functie de tipul de validare. Astfel, exista certificate accesibile ca pret ce valideaza domenii simple, precum si certificate pentru companii cu validare extinsa a organizatiei care utilizeaza acest certificat.

  • Certificate SSL cu validare de domeniu

Se verifica daca cel care solicita certificatul este intr-adevar proprietarul domeniului. Un astfel de certificat SSL prezinta un nivel de criptare foarte bun, dar un nivel de incredere mai scazut din partea utilizatorilor. Certificatele SSL cu validare la nivel de domeniu sunt recomandate pentru securizarea de bloguri sau site-uri de prezentare. Preturile pentru acest tip de certificate incep de la 14 Euro.

  • Certificate SSL cu validare de organizatie

Validarea la nivel de organizatie este un proces complex prin care se verifica organizatia din spatele numelui de domeniu. Scopul este de a oferi un nivel de incredere mai mare pentru clienti. Un astfel de certificat SSL cu validare la nivel de organizatie este recomandat site-urilor de comert electronic si site-urilor care colecteaza informatii private. Preturile pentru acest tip de certificate incep de la 71 Euro.

  • Certificate SSL cu validare extinsa

Acest tip de certificate vor colora bara de adrese ale browserului in verde, oferind un nivel de incredere ridicat utilizatorului. La cresterea nivelului de incredere contribuie si procesul complex de validare a organizatiei. Acest tip de certificate elimina aproape total posibilitatea fraudelor de tip phishing. Preturile pentru acest tip de certificate incep de la 180 Euro.

Bara de adrese verde

Bara de adrese verde (sursa: Symantec)


Beneficiile utilizarii de certificate SSL

  • Pozitionare mai buna in Google. Google sustine ca HTTPS – criptarea disponibila exclusiv prin certificatele SSL – este un factor pozitiv pentru pozitia in clasamentul de cautare si SEO
  • Ofera siguranta si autenticitate companiei tale
  • Creste increderea clientilor, oferind cel mai inalt nivel de criptare posibil catre site
  • Creste ratele de conversie ale tranzactionarilor
  • Protejeaza brand-ul impotriva sistemelor de phishing

Avantajele utilizarii certificatelor SSL

Conexiune web criptata httpsCertificatele SSL ofera un grad mai mare de confidentialitate si de siguranta decat o conexiune web criptata. Aceasta tehnologie reduce riscul ca informatiile sa fie interceptate si folosite incorect de o terta parte. Multi vizitatori ai site-urilor au mai multa incredere sa impartaseasca informatii personale atunci cand stiu ca folosesc o conexiune SSL.

Un alt avantaj important este acela ca o companie care utilizeaza certificate SSL se va diferentia de un competitor necertificat, ceea ce va duce la cresterea vanzarilor online.

Prin achizitionarea de certificate SSL veti obtine criptare la nivel inalt, folosind algoritmi SHA-2 si 2048-bit, compatibilitate cu aproape toate browserele si dispozitive moderne si o garantie cu privire la adevarata identitate a site-ului.

Toate beneficiile si avantajele certificatelor SSL sunt asigurate de autoritatea emitenta cu sume de pana la 1.75 milioane dolari. Acestea se ofera in cazul in care datele tranzactiilor online de pe site-urile web securizate cu certificat SSL sunt decriptate.

Fie ca vorbim despre un website de prezentare a companiei tale, o aplicatie web sau un magazin online, poti apela la departamentul Norsit al companiei Quartz Matrix pentru a cumpara certificatul SSL potrivit domeniului tau de activitate.

Related Posts