Security Zone

Securizarea accesului la resurse utilizând tehnologia VPN

Servicii VPN Quartz Matrix

Ce este Virtual Private Network (VPN) sau „reteaua privata virtuala”?

Conexiunile VPN reprezinta conexiuni intre retele locale (LAN-uri) care interactioneaza printr-un tunel securizat si care, de obicei, functioneaza prin intermediul internetului cu ajutorul unor echipamente special dedicate. Acest tip de conexiuni permit utilizatorilor sa trimita si sa primeasca date confidentiale ca si cum calculatoarele lor ar fi conectate direct la aceeasi retea locala chiar daca, din punct de vedere fizic, nu sunt in acelasi LAN.

Cum functioneaza retelele private virtuale (VPN)

Cum functioneaza retelele private virtuale (VPN)? Sursa foto: Wikipedia

Fie ca este vorba despre o companie cu unul sau mai multe puncte de lucru sau doar de o singura persoana cu un dispozitiv mobil (tableta, telefon, laptop), VPN-ul este solutia potrivita, sigura si fiabila care sa permita acestora accesul securizat la informatiile ce doresc a fi accesate din interiorul unei retele aflate la distanta. Retelele VPN ofera mai multe avantaje:

 • preturi reduse pentru implementare-functionare-administrare-intretinere;
 • securitate informationala sporita;
 • scalabilitate;
 • acces simplificat;
 • compatibilitate cu retelele publice de mare viteza.

De ce ar avea nevoie o companie de o astfel de conexiune?

Principalele beneficii ale utilizarii acestor tipuri de conexiuni sunt, in ordinea importantei, urmatoarele:

 1. Securitatea crescuta a datelor transmise in si din interiorul retelei companiei

Intr-o retea virtuala privata, datele sunt criptate in momentul in care acestea circula intre utilizatorii si/sau echipamentele aflate in locatii diferite. Acest lucru face ca VPN-ul sa fie imposibil de accesat de persoane rau intentionate. Chiar daca pachetele sunt interceptate, datele transmise sunt in siguranta datorita criptarii acestora.

 1. Solutie scalabila

Oricand in cadrul solutiei de VPN se pot adauga locatii si utilizatori noi, chiar si mobili, prin intermediul unor conexiuni mobile 3G/4G.

 1. Solutie unificata

Utilizatorii si serverele de aplicatii din diverse locatii geografice sunt conectati practic in aceeasi retea, lucrand impreuna ca si cum ar fi in acelasi sediu sau birou. Tehnologia VPN este principala metoda utilizata pentru comunicarea intre doua sau mai multe retele locale (LAN) aflate in locatii geografice diferite, pentru a forma o mare retea virtuala securizata.

 1. Mobilitate ridicata

Angajatii companiei pot accesa oricand si de oriunde datele, aplicatiile, intr-un mod sigur si eficient.

Servicii VPN pentru companii

Servicii VPN pentru companii | Sursa foto: Wikipedia

Tipuri de servicii VPN

Conexiunile VPN reprezinta o modalitate eficienta din punct de vedere al costurilor pentru ca diferite companii sa poata asigura accesul la reteaua proprie pentru angajatii si colaboratorii aflati la distanta de sediul central, precum si pentru a securiza confidentialitatea datelor schimbate intre punctele de lucru aflate la distanta.

Aceste servicii sunt oferite si clientilor care utilizeaza deja serviciile oferite din cloud-ul Norsit, indiferent de natura acestora. Serviciile VPN oferite pot fi:

 • VPN Site to Site: clientii pot sa realizeze o conexiune de tip retea LAN to LAN, o legatura securizata permanenta intre reteaua interna a clientului (ex: reteaua de calculatoare din sediul companiei acestuia) si serverele sau serviciile gazduite in cloud-ul Norsit, acestea putand fi accesate ca si cum ar face parte integranta din aceeasi retea.
 • VPN Client to Site: prin intermediul acestui serviciu clientii se pot conecta la serviciile din Cloud-ul Norsit folosind un client software de VPN. Acest client permite pornirea doar atunci cand se doreste conectarea cu serviciile Cloud si oprirea atunci cand activitatile au fost finalizate. Acest client este supus unei politici de licentiere separate.
 • Serviciul de management si configurare VPN: oferim suport in configurarea si managementul conexiunii VPN indiferent de tipul ales (Site to Site sau Client to Site).

Suntem o echipa de specialisti care ofera consultanta si incredere in faptul ca orice provocare din domeniul comunicatiilor este rezolvata intotdeauna de profesionisti. Tehnologiile utilizate raspund intotdeauna nevoilor de business ale oricarei companii, indiferent de natura acesteia.

Fie ca reprezinti o companie cu echipamente de culegere date din teren, cu forta de vanzari mobila ce utilizeaza dipozitive specifice, o companie cu magazine sau puncte de lucru conectate la serverul ERP, o companie cu flote auto ce transporta bunuri si marfuri, in oricare dintre cazuri poti apela la Quartz Matrix pentru ca business-ul tau sa prospere in acelasi ritm cu tehnologiile viitorului.