Este oficial: a avut loc evenimentul de lansare Windows 10! Utilizatorii din 190 de țări, printre care și România, au acces gratuit la noul sistem de operare. Acest lucru se realizează printr-un upgrade gratuit, valabil pentru toți utilizatorii care dețin o licență de Windows 7 sau Windows 8/8.1. Noul sistem va fi putea fi folosit pentru o perioadă de 1 an de la lansare.
De acum, cei care vor alege să facă upgade la Windows 10 vor avea un asistent digital, pe nume Cortana. Este un concurent pentru Siri de la Apple. De asemenea, aceștia vor putea naviga pe internet cu un nou browser. Microsoft Edge înlocuiește Internet Explorer, chiar dacă acesta încă vine preinstalat. Totodată, Microsoft susține că Windows 10 este și cel mai sigur sistem de operare Windows de până acum, atât prin intermediul optimizărilor aduse produselor Windows Defender și SmartScreen. Acestea asigură protecția împotriva virușilor, malware și phishing, cât și printr-un mijloc nou de autentificare rapidă și sigură, Windows Hello, care nu solicită parolă.
„Noul”… sau, mai bine spus, „vechiul” buton de Start pe care mulți și l-au dorit în forma sa anterioară a fost îmbunătățit pentru Windows 10. Meniul de start al noului sistem de operare arată acum astfel:
După cum se poate observa, meniul de start este acum împărțit în două, în partea stângă având influențe din Windows 7, iar în partea dreaptă Metro din Windows 8/8.1.
Cu ce se laudă Microsoft?
Cortana, asistentul tău digital
În Windows 10, Cortana îți poate învăța vocea și felul cum pronunți anumite grupuri de litere. Ea va înlocui vechea funcție de căutare a Windowsului. Tot cu această nouă versiune, Cortana a devenit puțin mai rapidă în a da răspunsuri la întrebări. Timpul de răspuns s-a micșorat semnificativ, iar rezultale pe lângă subiect au fost înlăturate în mare parte. În mod evident, aceste mici schimbări scot la iveală faptul că Microsoft chiar dorește să implementeze un asistent virtual care să nu fie doar de decor.
Și ca să lămuresc un lucru important referitor la acest asistent digital este faptul că nu va avea suport pentru limba română. Dacă vă interesează scuza venită de la Microsoft, iată varianta oficială:
,,Cortana este personalizat pentru a reflecta limbajul local, idiomurile și felul de a vorbi specific fiecărei țări. Realizăm personalitatea locală a Cortana bazându-ne pe informațiile pe care le obținem despre fiecare cultură, păstrând în același timp principiile universale care se află la fundația fiecărei piețe. Cortana este pozitivă, încrezătoare, inteligentă și transparentă. Aducerea Cortana în alte piețe înseamnă că știm foarte bine și cunoaștem în profunzime ce este important pentru respectiva cultură. Nu vrem să facem presupunerea că ce este bun pentru o țară este bun pentru toate”, a declarat Marcus Ash, Cortana Group Program Manage.
Microsoft Edge
Microsoft Edge este un browser încă prea nou și nu a avut timp să dovedească nimic. În schimb, îmi aduce aminte de Chrome la începuturile sale, când se străduia să fie cât mai simpul și rapid:
Continuum
Continuum optimizează aplicațiile și experiențele între modurile Touch și Desktop, îți transformă laptopul în tabletă, dacă hardware-ul vă permite.
Aplicații native
Aplicațiile native, precum Photos, Maps, Groove (noua aplicație de muzică de la Microsoft) și Movies & TV oferă opțiuni de divertisment și productivitate. Cu OneDrive, fișierele pot fi partajate și actualizate mai ușor pe orice dispozitiv.
DirectX 12
În evenimentul de lansare Windows 10 a fost inclusă și prezentarea DirectX 12:
Compatibilitatea driverelor
Marile companii de procesoare grafice (GPU), nVidia și AMD, au deja drivere pentru această versiune de Windows. Cu toate acestea, cred că va mai dura ceva vreme până când toate marile companii vor actualiza driverele pentru acest sistem de operare. Unele programe s-ar putea să nu meargă cum ar trebui cel puțin pentru o perioadă. Totuși, am fost plăcut impresionat de faptul că Microsoft a lucrat mult pe partea de autodetectare a driverelor. După update-ul pe care l-am făcut de la Windows 8.1 mi-a instalat noul driver de la Intel și nVidia pentru placa video.
Ce spun alții despre Windows 10?
„Este timpul ca Microsoft s-o ia de la capăt și exact asta este Windows 10 (…). Windows 10 nu este doar o reîmprospătare a sistemului de operare Windows. Este un produs mare, ambițios, care rulează aplicații universale între mai multe dispozitive diferite. (…) Cu Windows 10, Microsoft repară, în sfârșit, toate problemele din Windows 8 pentru desktop. Dar ignoră, în același timp, provocările pe care le are în fața dispozitivelor cu Android și iOS.” (Steve Kovach pentru Business Insider)
„După ce în ultimii ani am folosit Windows 8, acum Windows 10 se simte ca un pas înainte în trecut, dar într-un sens bun. Niciodată nu m-am obișnuit cu modul în care ultima versiune trata perifericele și asta e una dintre plângerile cele mai frecvente ale utilizatorilor de Windows. (…) Parcă Microsoft și-a dat seama că distrugerea modului desktop în Windows 8 a fost un sacrilegiu și acum Windows 10 este penitența.” (Devindra Hardawar pentru Engadget)
„Înainte de orice altceva, trebuie să fie clar: trebuie să faci pasul spre Windows 10. Dacă folosești Windows 8, 7, XP, ME sau 3.1, trebuie să actualizezi. Poate să aștepți câteva săptămâni până sunt rezolvate toate problemele, dar fă-o. (…) Cea mai mare necunoscută este una care nu ține de Microsoft. Cum va fi hardware-ul pentru Windows 10? Oamenii nu cumpără Mac-uri pentru OS X, ci pentru cum ecranele, tastaturile, touchpadurile funcționează.” (David Pierce pentru Wired)
În concluzie, în urma evenimentului de lansare Windows 10 am aflat faptul că este un sistem de operare care promite foarte multe. Doar că se află încă într-un stagiu de test. Să sperăm că Microsoft va rezolva neajunsurile pe care le are momentan și ne va oferi îmbunătățiri substanțiale față de această versiune.
Am mai povestit despre sistemul de operare Windows 10 într-un review complet pe blogul nostru.