Servicii IT&C

Primele impresii si pareri despre Windows 10

S-a lansat oficial Windows 10

S-a lansat oficial Windows 10! Utilizatorii din 190 de tari, printre care si Romania, au acces gratuit la noul sistem de operare prin intermediul unui upgrade gratuit, valabil pentru toti utilizatorii care detin o licenta de Windows 7 sau Windows 8/8.1. Noul sistem va fi putea fi folosit pentru o perioada de 1 an de la lansare.

De acum, cei care vor alege sa faca upgade la Windows 10 vor avea un asistent digital, pe nume Cortana, ce este un concurent pentru Siri de la Apple. De asemenea, acestia vor putea naviga pe internet cu un nou browser, Microsoft Edge, care inlocuieste Internet Explorer, chiar daca acesta inca vine preinstalat. Totodata, Microsoft sustine ca Windows 10 este si cel mai sigur sistem de operare Windows de pana acum, atat prin intermediul optimizarilor aduse produselor Windows Defender si SmartScreen care asigura protectia impotriva virusilor, malware si phishing, cat si printr-un mijloc nou de autentificare rapida si sigura, Windows Hello, care nu solicita parola.

„Noul”… sau, mai bine spus, „vechiul” buton de Start pe care multi si l-au dorit in forma sa anterioara Windows 7 a fost imbunatatit pentru Windows 10, meniul de start al noului sistem de operare aratand acum astfel:

windows-10

Dupa cum se poate observa, meniul de start este acum impartit in doua, in partea stanga avand influente din Windows 7, iar in partea dreapta Metro din Windows 8/8.1.


Cu ce se lauda Microsoft:

Cortana, asistentul tau digital

In Windows 10, Cortana va poate invata vocea si felul cum pronuntati anumite grupuri de litere. Ea va inlocui vechea functie de cautare a Windows-ului. Tot cu aceasta noua versiune, Cortana a devenit putin mai rapida in a da raspunsuri la intrebari. Timpul de raspuns s-a micsorat semnificativ, iar rezultale pe langa subiect au fost inlaturate in mare parte. In mod evident, aceste mici schimbari scot la iveala faptul ca Microsoft chiar doreste sa implementeze un asistent virtual care sa nu fie doar de decor.

Si ca sa lamuresc un lucru important referitor la acest asistent digital este faptul ca nu va avea suport pentru limba romana, iar daca va intereseaza scuza venita de la Microsoft, iata varianta oficiala:

,,Cortana este personalizat pentru a reflecta limbajul local, idiomurile si felul de a vorbi specific fiecarei tari. Realizam personalitatea locala a Cortana bazandu-ne pe informatiile pe care le obtinem despre fiecare cultura, pastrand in acelasi timp principiile universale care se afla la fundatia fiecarei piete. Cortana este pozitiva, increzatoare, inteligenta si transparenta. Aducerea Cortana in alte piete inseamna ca stim foarte bine si cunoastem in profunzime ce este important pentru respectiva cultura. Nu vrem sa facem presupunerea ca ce este bun pentru o tara este bun pentru toate”, a declarat Marcus Ash, Cortana Group Program Manage.


Microsoft Edge

Microsoft Edge este un browser inca prea nou si nu a avut timp sa dovedeasca nimic. In schimb, imi aduce aminte de Chrome la inceputurile sale, cand se straduia sa fie cat mai simpul si rapid:


Continuum

Continuum optimizeaza aplicatiile si experientele intre modurile Touch si Desktop, iti transforma laptopul in tableta, daca hardware-ul va permite.

Continuum Windows 10


Aplicatii native

Aplicatiile native, precum Photos, Maps, Groove (noua aplicatie de muzica de la Microsoft) si Movies & TV ofera optiuni de divertisment si productivitate. Cu OneDrive, fisierele pot fi partajate si actualizate mai usor pe orice dispozitiv.

windows10_3


DirectX 12

Windows 10 include si DirectX 12:

windows10_3


Compatibilitatea driverelor

Marile companii de procesoare grafice (GPU), nVidia si AMD, au deja drivere pentru aceasta versiune de Windows, dar cu toate acestea cred ca va mai dura ceva vreme pana cand toate marile companii vor actualiza driverele pentru acest sistem de operare. Unele programe s-ar putea sa nu mearga cum ar trebui cel putin pentru o perioada. Totusi, am fost placut impresionat de faptul ca Microsoft a lucrat mult pe partea de autodetectare a driverelor, iar dupa update-ul pe care l-am facut de la Windows 8.1 mi-a instalat noul driver de la Intel si nVidia pentru placa video.

Ce spun altii despre Windows 10:

„Este timpul ca Microsoft s-o ia de la capat si exact asta este Windows 10 (…). Windows 10 nu este doar o reimprospatare a sistemului de operare Windows. Este un produs mare, ambitios, care ruleaza aplicatii universale intre mai multe dispozitive diferite. (…) Cu Windows 10, Microsoft repara, in sfarsit, toate problemele din Windows 8 pentru desktop. Dar ignora, in acelasi timp, provocarile pe care le are in fata dispozitivelor cu Android si iOS.” (Steve Kovach pentru Business Insider)

„Dupa ce in ultimii ani am folosit Windows 8, acum Windows 10 se simte ca un pas inainte in trecut, dar intr-un sens bun. Niciodata nu m-am obisnuit cu modul in care ultima versiune trata perifericele si asta e una dintre plangerile cele mai frecvente ale utilizatorilor de Windows. (…) Parca Microsoft si-a dat seama ca distrugerea modului desktop in Windows 8 a fost un sacrilegiu si acum Windows 10 este penitenta.” (Devindra Hardawar pentru Engadget)

“Inainte de orice altceva, trebuie sa fie clar: trebuie sa faci pasul spre Windows 10. Daca folosesti Windows 8, 7, XP, ME sau 3.1, trebuie sa actualizezi. Poate sa astepti cateva saptamani pana sunt rezolvate toate problemele, dar fa-o. (…) Cea mai mare necunoscuta este una care nu tine de Microsoft. Cum va fi hardware-ul pentru Windows 10? Oamenii nu cumpara Mac-uri pentru OS X, ci pentru cum ecranele, tastaturile, touchpad-urile functioneaza.” (David Pierce pentru Wired)

In concluzie, Windows 10 este un sistem de operare care promite foarte multe, dar se afla inca intr-un stagiu de test, asa ca sa speram ca Microsoft va rezolva neajunsurile pe care le are momentan si ne va oferi imbunatatiri substantiale fata de aceasta versiune.

P.S. Va urma.

 

Related Posts