Servicii IT&C

Sfaturi pentru utilizatorii de Windows

Sfaturi pentru utilizatorii de Windows

Multi utilizatori ai sistemului de operare Windows au probleme de performanta care se accentueaza de la o zi la alta. In articolul care urmeaza, am sa incerc sa va dau cateva sfaturi din experienta personala despre cum puteti pastra sistemul cat mai curat si pentru o perioada cat mai lunga de timp.

1. Windows cu licenta!!!

Licenta WindowsDa, stiu, multi dintre voi veti crede ca fac reclama ascunsa, dar este unul dintre cele mai utile sfaturi pe care le pot oferi. Sunt multe motive pentru a achizitiona o licenta de Windows, dar printre cele mai importante se numara update-urile de securitate care impiedica exploatarea anumitor vulnerabilitati ale sistemului si suportul tehnic oferit de Microsoft.


2. “Atentie la neatentie”

Un sfat util pentru cei care tocmai si-au instalat Windows-ul (si nu numai pentru ei) este sa fie atenti de unde descarca programele cu care sunt obisnuiti, dar si cum le instaleaza. Tot mai multe site-uri sunt pline de butoane Download care nu au nici o legatura cu ce cautati, majoritatea dintre ele fiind doar reclame. De preferat este sa folositi site-ul dezvoltatorului programului pe care il doriti si sa il descarcati. Desi exista multe pagini precum Download.com ce par sa faciliteze gasirea rapida a unei colectii de utilitare necesare intr-un singur loc, multe download-uri de pe acest tip de pagini vin la pachet cu alte download-uri care va fac mai mult rau decat bine.

Un alt lucru pe care utilizatorul trebuie sa-l faca de fiecare data cand instaleaza un program este sa citeasca textul care ii trece prin fata ochilor si sa fie atent la ce isi da acordul sa se instaleze pe langa programul dorit. Mai mult decat atat, la instalarea aplicatiei sa bifeze tot timpul butonul de Advanced sau Custom. Numai asa veti putea avea o sansa in plus sa preveniti instalarea de aplicatii nedorite sau adoptarea unui motor de cautare in browser-ul de internet.

Exista si situatii in care nu conteaza de unde ati descarcat aplicatia, caci aceasta oricum va va servi un junkware sau adware la instalare pe care trebuia sa il debifati, dar v-a scapat. Din neatentie, evident. Exista totusi un utilitar care automatizeaza procesul, nu este nici pe departe perfect, dar isi va face treaba cand va asteptati mai putin.

Unchecky software

Intitulat Unchecky, programul in cauza este gratuit si poate fi descarcat de pe Unchecky.com. Ruleaza in fundal, nu este vizibil in taskbar, dar isi face treaba cand va asteptati mai putin. Pentru a functiona, programul are o baza de date, dar aceasta nu e completa si din acest motiv trebuie sa fiti atenti. Daca totusi ati “inghitit” junkware, trebuie sa stiti ca antivirusii le vor ignora fiindca v-ati dat acordul pentru instalarea acestora.

Nu disperati. Exista solutii si pentru stergerea acestora. Doua dintre metode ar fi:

  •  Cautarea si dezinstalarea lor manuala, un proces care dureaza, dar da rezultate de fiecare data.

AdwCleaner software utilitar

  • Instalarea unor utilitare precum AdwCleaner sau Junkware Removal Tool. Nici unul dintre cele doua programe nu se instaleaza efectiv pe sistem deoarece utilitatea lor scade in timp, avand in vedere rata cu care apar noi astfel de programe malitioase. Ca urmare, de fiecare data cand vreti sa le folositi, recomand sa le descarcati din nou.

Ce reprezinta junkware si adware?

In principiu, un junkware este un program la fel ca oricare altul, dezvoltat de o companie mai putin cunoscuta. Acesta lucreaza in fundal si aproape tot timpul (daca nu chiar tot timpul) se deschide odata cu sistemul de operare. De aici apare prima problema, respectiv faptul ca influenteaza foarte mult viteza cu care PC-ul se va deschide. Problemele create de junkware nu se termina aici insa. Din moment ce ruleaza in background, rezulta ca ocupa memorie RAM si cu totii stim ca daca nu avem suficienta memorie, sistemul nu va functiona asa cum ar trebui (valabil, in mod special, in cazul sistemelor cu mai putina memorie).

Adware, la fel ca junkware-ul, se deschide singur odata cu un bowser si va monitorizeaza ce faceti pe diverse site-uri si ce cautari efectuati, astfel incat sa va “livreze” reclame personalizate, plus ca ingreuneaza viteza unui browser si, automat, va influenta negativ experienta avuta.


3. Antivirusii

Daca nu doresti sa investesti bani intr-un antivirus si ai totusi Windows cu licenta, vei putea folosi Microsoft Security Essentials pentru Windows 7 sau Windows Defender pentru Windows 8/8.1. Aceste solutii de securitate, desi nu ies foarte bine in teste, va protejeaza de virusi foarte periculosi si nici nu ocupa multa memorie RAM. Impreuna cu Malwarebytes, un utilitar care trebuie deschis, updatat la zi si efectuata o scanare manuala, orice utilizator obisnuit ar trebui sa nu aiba probleme atat timp cat nu intra pe site-uri „dubioase”.

Antivirus Bitdefender

Alta solutie ar fi Bitdefender, acesta fiind si unul dintre putinii antivirusi care, in versiunea gratuita, nu incearca sa instaleze junkware pe PC-ul vostru, iar consumul de memorie RAM este in jurul valorii de 250 MB.


4. Alte sugestii

Tin sa adaug in lista si alte cateva sugestii pentru a mentine sistemul de operare cat mai rapid posibil (in functie de capacitatile PC-ului vostru):

  • Nu tineti multe programe cu optiunea de a se deschide odata cu Windows-ul. De la versiunea 8 incoace, Windows-ul faciliteaza blocarea anumitor aplicatii sa se deschida odata cu acesta pentru a imbunatati viteza de deschidere. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa dezactivati tot ce va este afisat in tabul Start-up, dar programe de tipul Skype, Steam si multe altele nu trebuie sa fie active cand deschideti PC-ul.

SFAT1

  • Actualizati tot timpul driver-ele pentru placa video, chipset, placa de sunet etc. de pe site-ul producatorului/dezvoltatorului. In principiu, tineti sistemul updatat la zi.
  • Nu intrati pe site-uri „dubioase”. Cred ca este cea mai importanta sugestie si cel mai simplu mod de a va feri de virusi.

Din experienta personala de utilizator Windows, va pot spune ca, prin respectarea sfaturilor oferite, sistemul de operare va ramane mult mai mult timp la performantele initiale si pierderea lor va fi mult mai lenta. Totodata, experienta de utilizare a sistemului va fi una mult mai placuta.