Saas

Software as a Service (SaaS, Software ca serviciu) este o oportunitate pentru compania ta?

saas

Cea mai recenta statistica europeana arata ca piata din Romania are un necesar si un potential de crestere important in zona solutiilor IT de business pentru companii. Adoptia serviciilor cloud in sectorul privat reduce costurile de utilizare a solutiilor IT (companiile pot face economii de la cheltuieli pentru servere, licente software, hosting, colocare, mentenanta sau personal tehnic ultraspecializat), ofera acces la un model de tarifare bazat pe procentul de utilizare SaaS (Software As A Service), presupune flexibilitate, iar informatia este foarte bine structurata si centralizata. (via Forbes Romania)

Conform Gartner, pana in anul 2018 numarul de utilizatori de SaaS va creste cu 16-18% pe an. Avand in vedere ca gradul de adoptie al serviciilor SaaS in Romania in acest moment nu atinge procentul de 10%, ne asteptam ca in urmatorii ani, cresterile pe acest segment sa fie substantiale.

Gluma despre servicii cloudCe este SaaS?

Exista o sumedenie de definitii, mai mult sau mai putin tehnice sau savante in ceea ce priveste explicarea conceptului de Software as a Service. Ca sa simplific lucrurile, va propun urmatorul scenariu – pentru a ajunge de la Bucuresti la Iasi, in conditiile in care nu am carnet de sofer, am la dispozitie urmatoarele variante:

 1. Imi cumpar o masina si obtin carnetul de sofer.
 2. Inchiriez o masina cu sofer.
 3. Exista si alte variante: merg cu avionul (e scump), cu trenul (confort scazut), sau…

Este evident ca pentru fiecare dintre cele 3 variante exista argumente pro si contra, legate de costul total, intretinere, disponibilitate si confort. Pentru prima varianta, trebuie sa am bani cash, imi trebuie carnet de sofer si s-ar putea sa dureze. Pentru cea de-a doua varianta, va trebui sa platesc o rata substantiala, dureaza mai putin decat in primul caz, dar imi trebuie sofer, iar acesta costa. Cum ar fi daca as putea lua un abonament, pe care sa il pot upgrada ulterior, iar compania sa imi ofere un program clar stabilit si fara intirzieri, aer conditionat, filme si muzica incluse in bilet, adica facilitati pe care un alt mijloc de transport nu le are. Ma pot concentra in timpul calatoriei pentru alte activitati precum browsing, odihna sau fun.

Ce argumente avem pentru adoptarea SaaS in cadrul companiei?

Conform Oracle si IBM, pionieri si leaderi in furnizarea de SaaS, companiile care migreaza catre SaaS obtin o colaborare mai buna, decizii de business mai inspirate si avans fata de competitori.

 

Fie ca este vorba despre aplicatii de productivitate (ERP, CRM, SFA), resurse umane, Customer Service sau alte aplicatii de business, voi aduce urmatoarele argumente:

 1. Implementarea solutiei se face repede si usor. Modelul SaaS presupune ca aplicatia sa fie instalata si configurata, utilizatorii putand folosi aplicatia imediat. In plus, exista posibilitatea de Try & Buy, ce ofera sansa de a testa aplicatia inainte de achizitionarea acesteia.
 1. Ai disponibila ultima versiune si nu exista costuri de upgrade. Conform studiilor IDC, dupa 3 ani de la investitie, upgrade-ul de software va costa cu 178% mai mult.
 1. Ai flexibilitate crescuta odata cu dezvoltarea afacerii si lucrezi de oriunde. Cu alte cuvinte, platesti cat consumi. Si aici nu discutam numai de deplasari, ci si de costurile cu angajatii, echipamente sau chirii de spatii. Suna bine, nu?
 1. Nu iti trebuie personal de intretinere, furnizorul se ocupa de asta. Aici intervine costul „soferului”, trainingul lui, salariul lui, concediul lui. Asigura-te ca furnizorul de servicii SaaS are o echipa tehnica competenta.
 1. Iti reduci costurile. Nu ai costuri semnificative cu hardware, configurari si licente, poti folosi banii in activitatea ta de baza. De exemplu, pentru o simulare a costurilor pe o perioada de 3 ani la aplicatii de tip Office pentru 50 de utilizatori, rezultatul arata o economie de circa 20%. Sunt convins ca orice manager financiar ar aprecia acest lucru. La final, in zona de resurse suplimentare, am inclus si un link cu un calcul complex de ROI pentru SaaS, poate vreti singuri sa faceti calculul.

Care sunt temerile implementarii SaaS?

 1. Sunt datele mele in siguranta? Daca se intimpla ceva cu discurile? Exista backup al datelor? Cum este protejat spatiul la inundatii si incendiu? Cum e protejat la caderile de tensiune? Urmareste sistemele de protectie cu care este dotat Data Center-ul.
 1. Pot fi blocaje in accesarea aplicatiilor? Cati provideri de internet are furnizorul meu? Ce rapoarte de incidente a avut in ultimul an si cum le-a remediat? O cerinta minimala ar fi 2 provideri cu banda garantata ce functioneaza in regim de redundanta.
 1. Cum pot sa am controlul aplicatiilor mele? Cine mai are acces la datele mele? Cine are acces la servere? Asigura-te ca ai acces la politicile de securitate implementate si intreaba administratorul cum ai acces la date.
 1. Cine sunt oamenii din spate? Sunt disponibili 24 ore din 24? Cere un cont de test si testeaza si disponibilitatea echipei tehnice.

Da, sunt probleme reale ce nu le putem ignora, putind sa ne rezumam la intrebarea „Cum imi afecteaza afacerea nefunctionarea aplicatiilor SaaS?”.

Este momentul pentru adoptarea SaaS in compania ta?

Iti stau la dispozitie, impreuna cu echipa mea, pentru o evaluare a situatiei curente. Viziteaza-ne pe site-ul Norsit sau trimite un e-mail la [email protected] cu subiectul „VREAU SaaS” si vom face impreuna o analiza. Oricum, sigur nu e momentul sa stam sa asteptam.

Alte materiale utile:

Valoarea ROI pentru SaaS – articol Forbes

Calculeaza-ti propriul ROI!

Related Posts