Iaas

IaaS versus Hardware

IaaS versus Hardware

Cloud computingul reprezintă modalitatea prin care tehnologia actuală și cea viitoare sunt disponibile tuturor pentru a veni în întâmpinarea necesităților IT&C la costuri reduse. Pe lângă acest principal atu, oferă și posibilitatea utilizatorilor să acceseze cele mai recente soluții de software și infrastructură, facilitând inovarea afacerii tale. Infrastructure as a Service (IaaS) reprezintă unul dintre cele trei servicii fundamentale din Cloud Computing, alături de Platform as a Service (PaaS) și Software as a Service (SaaS). Conform celor de la IDC, serviciile de Cloud Computing și, în special, Infrastructure as a Service (IaaS) vor crește cu 31% până în anul 2018.

Infrastructure as a Service (IaaS, Infrastructura ca serviciu) ce reprezintă versus soluțiile Hardware. Care este cea mai bună opțiune pentru compania ta?

Odată cu această creștere de servicii pe piață, un chestionar realizat de Gartner în 2015 relevă faptul că 83% dintre CIO consideră că serviciile IaaS sunt o bună opțiune pentru compania lor și 10% au deja servicii IaaS ca principală opțiune. IaaS este definit de Gartner ca „o ofertă standardizată, super automatizată, unde resursele de calcul, îmbinate cu stocarea și facilitățile de networking sunt deținute de un furnizor de servicii și oferite clienților la cerere. Resursele sunt scalabile și flexibile în timp real. Interfețele self-service sunt accesibile direct la client, iar interfețele UI și API sunt disponibile pe Web”.

Ce reprezintă Infrastructure as a Service (IaaS, Infrastructura ca serviciu)?

IaaS (Infrastructure as a Service) reprezintă nivelul primar al serviciilor de tip cloud, prin care utilizatorul accesează o serie de resurse hardware virtualizate (servere, spațiu de stocare, elemente de rețea, backup și alte componente ale infrastructurii IT), cu ajutorul cărora își întreține singur sistemul de operare și aplicațiile instalate. Este un serviciu creionat după nevoia ta, adaptabil, aflat în administrarea specialiștilor noștri de servicii cloud. Îți oferă acces rapid la resurse IT flexibile la costuri mici, fără investiții inițiale, în baza unui abonament lunar.

Întrebarea care apare frecvent în alegerea unei soluții potrivite pentru afacerea ta este: Infrastructure as a Service (IaaS, Infrastructura ca serviciu) sau soluții Hardware tradiționale?

hardware

A închiria sau a cumpăra?

Haide să luam un exemplu simplu. Să presupunem că vrei să pornești o afacere. Îți deschizi un restaurant care să livreze și pizza la domiciliu. Pentru a face față concurenței, ai nevoie de cel puțin:

 • o rețetă bună de pizza
 • efectuarea de livrări rapide la orice oră
 • un site bine pus la punct care să ofere posibilitatea de a comanda online
 • oferte promoționale pentru clienții fideli
 • sistem CRM (Customer Relationship Management)
 • aplicație pentru dispozitive mobile atât pentru clienți, cât și pentru agenții de livrări
Ce variante ai la dispoziție pentru a porni afacerea?
Un mic tabel de nevoi pentru afacere:
Nevoia Cost achiziție Închiriere Decizia
Facilități (utilaje de bucătărie, cuptoare etc.) 120.000 € 3.600 € Închiriere
Echipamente și licențe IT 25.000 € 200 € Închiriere
3 mașini pentru livrări 18.0000 € 1.500 € Închiriere
Spațiul pentru afacere 27.000 € 300 € Închiriere
……… ……. ……. Închiriere

Pizza as a Service

Ținând cont de această mică analiză și de faptul că ești la început de drum, posibilitatea de a plăti lunar este cea mai bună soluție. Întotdeauna vor exista și argumente pro și contra. Cel mai bine este să pui în balanță posibilitatea de transforma cheltuielile de capital în cheltuieli operaționale (Capex in Opex). Tot ce ai nevoie pentru a porni o afacere o poți face apelând la serviciile IaaS.

Care sunt principalele beneficii ale serviciilor IaaS?

Beneficiezi de tehnologii IT de ultimă generație la un preț mic, pe care îl plătești lunar

Nu vei fi nevoit să achiziționezi echipamente noi la prețuri foarte mari. Costul investiției este foarte mic. Echipamentele sunt întreținute de către specialiștii noștri, astfel încât tu să te bucuri de servicii de cea mai înaltă calitate.

Scalabilitatea resurselor creionate după nevoia ta

Dacă ai nevoie de mai multe resurse, acestea pot fi aprovizionate ușor și rapid. Astfel, vei beneficia de o putere de calcul adaptată nevoilor tale fără să mai fii nevoit să cheltuiești sume mari de bani pentru achiziția de noi echipamente IT.

Plătești cât folosești

Dacă pornești un nou business, nu mai trebuie să investești în hardware. IaaS este soluția perfectă pentru start-up. Vrei să testezi pentru o perioadă scurtă de timp aplicația dezvoltată de tine, IaaS la cerere este soluția perfectă.

Ai securitate ridicată, garanția serviciilor utilizate și disponibilitatea de care ai nevoie

Alege o infrastructură gazduită, unde securitatea datelor este realizată cu echipamente specifice Enterprise dedicate. Un alt aspect foarte important: ai garanția că resursele alocate sunt doar pentru tine și nu sunt partajate cu altcineva, iar disponibilitatea serviciilor este asigurată de o platformă complet redundantă, cu o disponibilitate de 99%.

Servicii adiționale pregătite pentru tine

Ai nevoie de servicii adiționale? Acum este mult mai simplu să beneficiezi de ele. Printre aceste servicii sunt: backup în cloud, servicii de securitate e-mail și antispam etc.

Infrastructură dedicată și securitate sporită

Data Center-ul în care sunt găzduite echipamentele componente ale serviciilor IaaS beneficiază de tehnologii de ultimă generație, cum ar fi:

 • sisteme de răcire dedicate data centerelor în redundanță N+1
 • sistem avansat de electroalimentare ce conține UPS-uri în configurație 2N+1
 • grup generator capabil să susțină puterea electrică necesară în cazul unei avarii
 • sisteme de securitate electronică
 • control acces cu dublă tehnologie
 • sistem de supraveghere IP dedicat
 • sistem dedicat de stingere cu gaz inert ce nu afectează funcționarea echipamentelor
IaaS

Sursa foto: Tom’s IT Pro

Evoluția serviciilor de pe piața IT&C a crescut enorm în ultimii ani. Ai la îndemână posibilități tehnologice care cu ceva timp în urmă păreau de neatins (foarte scumpe). Acum ai posibilitatea să creionezi viitorul afacerii tale cu o investiție mică! Totul vine în sprijinul tau: oricând poți adăuga noi facilități și servicii, care te vor ajuta la dezvoltarea businessului tău (afacerea ta cu pizza se poate transforma ușor într-una mai complexă, poți adăuga în meniu: paste, burgeri, salate etc. și așa ai acum un business adevărat de catering).

Serviciile IaaS deschid acum noi orizonturi de business pentru tine: îți permit acum să testezi noi soluții software fără a achiziționa sau deține o tehnică de calcul scumpă, de a deveni furnizor de servicii software, de a asigura mobilitatea angajaților companiei tale cu aplicații mobile oferite de pe platforme software găzduite pe cele mai avantajoase servicii IaaS.

Profită acum de ofertele promoționale Norsit la serviciile IaaS!

Vizitează-ne pe site-ul Norsit sau trimite un e-mail la [email protected] cu subiectul „Vreau IaaS” și testează gratuit serviciile noastre timp de 30 de zile. Beneficiază acum de ofertele promoționale!

Ai nevoie de mai multe informații referitoare la serviciile Norsit sau îți dorești mai mult? Apelează cu încredere la specialiștii noștri care te vor îndruma către cea mai bună soluție dedicată businessului tău.

Articole similare