Security Zone

Securitatea e-mailurilor si amenintarile casutei postale. Care este cea mai buna solutie pentru serverul de e-mail din compania ta?!

Logo Barracuda

E-mailul reprezinta astazi cea mai facila metoda de comunicare, fiind utilizat la scara larga si devenind un instrument extrem de important pentru fiecare companie. Odata cu dezvoltarea tehnologica au aparut insa si foarte multe amenintari ce pot afecta securitatea datelor transmise in cadrul companiilor. Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Scurt istoric sau Sa dam timpul un pic inapoi…

Cine a inventat e-mailul? E-mailul sau posta electronica a aparut ca o utilizare naturala si, probabil, inevitabila a tehnologiei de comunicare in retea, care s-a dezvoltat treptat odata cu evolutia internetului. Intr-adevar, schimbul de mesaje intr-o forma sau alta a existat din primele zile ale calculatoarelor de tip Timesharing in anii 1960. La inceputul anilor 1970, Ray Tomlinson si echipa sa au dezvoltat sistemul de operare Tenex, cu programe de e-mail locale numite SNDMSG si READMAIL.

Primul computer pentru e-mail

Primul computer pentru e-mail (Sursa foto: Openmap)

De aici a pornit cam totul, iar in anul 1988, Vinton Cerf (TCP/IP Co-Designer), prin intermediul Corporatiei pentru Initiativa Nationala de Cercetare (CNRI) pentru „utilizarea experimentala”, a efectuat prima utilizare comerciala a e-mailului de pe Internet. La scurt timp dupa aceea, in 1989, sistemul de e-mail se trimitea prin intermediul retelei de la Universitatea de Stat Ohio.

De obicei, odata cu dezvoltarea tehnologica apar si lucruri ce pot dauna activitatii de baza (precum trimiterea si primirea e-mailurilor), acestea avand uneori efecte catastrofale: furturi de date, in special cele financiar-bancare, infestarea dispozitivelor (atat client, cat si servere) cu virusi, spam, furturi de identitate, atacuri catre dispozitiviele infectate si exemplele, din pacate, pot continua. Poate va intrebati cine sunt aceste persoane sau grupuri infractionale, de unde provin, cum de au aflat adresa voastra de e-mail si, mai ales, cum iti poate afecta casuta ta de e-mail sau chiar intreg serverul companiei.

Statistic vorbind, cifrele arata ingrozitor. De exemplu, conform Senderbase.com, in ultimele 12 luni, 86% din traficul global il reprezinta e-mailurile de tip spam si doar 14% sunt emailuri legitime. Graficul de mai jos spune totul:

Statistica MalwareEi bine, aceste cifre au existat si in anii anteriori, numarul e-mailurilor de tip spam evoluand de la an la an, iar conform celor de la statista.com, procentul acestora a fost chiar si de 92.6% in anul 2008:

Statistica e-mailuri de tip spamCine sunt si de unde provin cei care iti pot umple casuta de e-mail cu mesaje de tip spam?

Cine sunt? Aceasta este o intrebare destul de dificila – daca ar fi sa indentificam sursa (IP-ul), identificarea s-ar putea face cu usurinta, dar de obicei cei care trimit aceste e-mailuri de tip spam & malware sunt persoane sau grupuri infractionale si, uneori, pot fi chiar ei servere de e-mail cu masuri de securitate scazuta care „gazduiesc” astfel de atacuri. Ei bine, acestia pot proveni din toata lumea: China, Corea de Sud, SUA, Rusia si, bineinteles, Romania. Statistica celor de la Kaspersky demonstreaza acest lucru:

Statistica spam & malware pe tari

Ce poti face pentru securitatea casutei/serverului de e-mail al companiei tale?

Securitatea retelei companiei nu incepe si nu se termina cu un firewall care, de cele mai multe ori, nu are update-urile de securitate facute la zi si este instalat deseori pe tehnologii open-source. Folosirea in companie a unui server de e-mail ii face pe utilizatorii acestui serviciu de e-mail (mai exact, pe angajati) vulnerabili la receptia de email-uri nesolicitate, ilegale, care au continut malitios, precum spam, virusi, pornografie etc. Spam-ul poate avea ca efect pierderea productivitatii anagajatilor, care isi consuma timpul stergand e-mail-uri nedorite sau, chiar mai rau, poate duce la pierderi de date atat de pe PC, cat si de pe servere infectate cu virusi. Virusii pot fi primiti si apoi trimisi de catre computerele din companie prin e-mail atat celorlalti colegi, cat si clientilor companiei.

Continutul casutei de e-mail poate arata in 2 moduri complet diferite. Fie asa:

Spam in casuta de e-mail

Sursa foto: The Tech Herald

Sau asa:

Casuta de e-mail curata

Sursa foto: Mitre

Care sunt principalele beneficii ale serviciilor de securitate e-mail in cloud Norsit?

Serviciul Norsit de protectie a serverelor de e-mail Barracuda Spam & Firewall ofera urmatoarele beneficii:

  • Reducerea numarului de spam-uri cu pana la 95%
  • Protectie antivirus cu 3 layere de protectie
  • Protectie antispyware
  • Protectie antiphishing si antispoofing

Acest serviciu este de tip MX (mail exchanger) si functioneaza ca o zona tampon, in care e-mailurile sunt analizate inainte de a fi trimise sau primite de catre serverele companiei, dupa sistemul exemplificat in schema urmatoare:

Schema mod de functionare Barracuda

Astfel, dintre toate e-mailurile ce sunt trimise catre serverul de e-mail, doar cele legitime vor ajunge in inbox-ul utilizatorilor companiei. Sa luam exemplul unui caz real ce se poate intampla oricarei companii care are un server de e-mail gazduit in infrastructura proprie si nu numai. De cate ori nu ati avut probleme cu furnizorul de energie, probleme pe care UPS-urile instalate le poate tine sub control, sa spunem, aproximativ 30 de minute sau, in cel mai fericit caz, 1 ora. Ce se intampla cu e-mailurile pe care le primesti in acest interval? Desigur, cea mai mare parte a acestora se pierd.

Aceeasi problema, insa un alt factor daunator – furnizorul de servicii de internet are o avarie, de exemplu un fiber cut. Evident, serverul de e-mail nu mai poate primi noile mesaje in acest timp.

Probleme fibra internet

Acum, aceste probleme pot fi uitate deoarece prin intermediul serviciului Norsit, Barracuda Spam & Firewall, de protectie a serverelor de e-mail se pot pastra e-mailuri in cloud pana la 48 de ore prin tehnologia E-mail Spooling.

Daca securitatea e-mailurilor ce ajung in companie este rezolvata si e-mailurile nedorite de tip spam si malware sunt eliminate, ce se intampla in interiorul companiei?

Implementarea unor politici DLP (Data Loss Prevention) este acum mult mai facila cu ajutorul serviciului de securitate e-mail in cloud, prin intermediul acestei functii administratorii IT putand implementa si mentine politici de securitate in conformitate cu cele ale companiei, evitandu-se astfel pierderi de date sensibile. O alta functie ce sustine astfel de politici de securitate este posibilitatea de criptare a e-mailurilor trimise, evitandu-se astfel interceptarea si citirea e-mailurilor trimise din companie. Serviciul Barracuda Spam & Firewall este disponibil 24/7 cu monitorizare permanenta, este livrat din cloud-ul Norsit si nu necesita instalarea unui echipament hardware suplimentar in locatia clientului.

Disponibilitate Barracuda Spam & Firewall

Profita de urmatoarele beneficii ale serviciului de securitate e-mail Barracuda Spam&Firewall din cloud:

  • Nu veti pierde timp si bani datorita infectarii calculatoarelor sau furtului de date prin intermediul e-mailurilor.
  • Nu veti pierde timp filtrand manual e-mailuri de tip spam.

Testeaza acum acest serviciu gratuit pentru 30 zile, viziteaza-ne sau trimite un e-mail la [email protected] cu subiectul „VREAU Serviciul de securitate e-mail in cloud” si beneficiaza acum de ofertele promotionale. Ai nevoie de mai multe informatii referitoare la serviciile Norsit sau iti doresti mai mult?! Apeleaza cu incredere la specialistii nostri care te vor indruma sa gasesti cea mai buna solutie dedicata business-ului tau.

Related Posts