Security Zone

Barracuda Spam & Firewall și cele 38.000 de atacuri cibernetice – istorisire din august 2015

Barracuda Spam & Firewall | Atacuri cibernetice

Sistemele de securitate din România au fost ținta unui bombardament informatic. În perioada 10.08.2015 – 13.08.2015, specialiștii SRI au blocat aproape 40.000 de tentative de virusare. În urma unui astfel de atac se poate observa cât de expusă poate fi o companie mică sau medie care nu are implementată o soluție de Antispam/Firewall și cât de rapid se poate schimba o zi obișnuită într-una cu „multe bătăi de cap”. Una dintre ținte a reprezentat-o și compania noastră, însă cu ajutorul soluției Barracuda Spam & Firewall atacul a fost insesizabil de către clienții companiei noastre și, implicit, de către angajații acestora.

Iată ce au declarat cei de la SRI:

“Potrivit Serviciului Român de Informații, hackerii au încercat să viruseze baze de date ale instituțiilor guvernamentale și ale unor instituții private din România. Hackerii au trimis foarte multe mesaje de tip e-mail în care anunțau statul român sau pe administratorii privați de faptul că încearcă să pătrundă în sistemele de securitate și au cerut chiar și recompense. Deocamdată nu se știe exact dacă au cerut bani sau favoruri. SRI nu a dezvăluit încă locul de unde provin aceste atacuri.

Experții în securitate spun că cei mai puternici viruși au ca țări de proveniență Rusia, China sau Siria. Însă, odată dezvăluite metodele de atac, aproape oricine din întreaga lume poate multiplica atacurile. Astfel că sursa este greu de definit, mai ales că acești atacatori știu foarte bine să se ascundă. Totodată, într-o zi obișnuită, numărul atacurilor informatice nu depășește 2.000. Asta în timp ce în 10-13 august au fost aproape 40.000 de atacuri.

În intervalul 12-13 august anul curent, au fost înregistrate aproximativ 38.000 de astfel de alerte, care au fost materializate în urma recepționării unor mesaje e-mail cu atașamente malițioase de tip ransomeware, ceea ce înseamnă criptare de date și solicitare de recompensă. Vorbim atât despre instituții private, cât și de instituții guvernamentale, a declarat Sorin Sava, ofiter de presă al SRI.”

Activitatea din 10-14 august

Din graficul de mai jos se poate observa că în decursul unei zile au fost primite și blocate chiar și 8.000 de mail-uri de tip spam față de o zi normală în care sunt primite în jur de 100 de mail-uri de tip spam. Astfel, în data de 13 august, din totalul de 9.563 de mail-uri primite doar 942 au fost valide, restul fiind blocate de Barracuda deoarece au fost mesaje de tip spam sau conțineau un virus.

Grafic e-mailuri primite in august 2015

Astfel, într-o lume în care procentul de e-mailuri de tip spam din numărul total de mail-uri este între 85% și 90%, soluția Barracuda Spam & Firewall devine o necesitate pentru orice companie care dorește să își protejeze datele. Astfel, prin funcțiile sale, serviciul de securitate al e-mailurilor în cloud reușește cu brio să proceseze fără probleme milioane de mail-uri în fiecare zi. Acest lucru fără a afecta performanțele serverelor care le protejează și, totodată, clienții care beneficiază de servicii de tip mail.

Funcții Barracuda Spam & Firewall:

 • Content Control
 • Analiza reputației IP-ului
 • Autentificarea expeditorului
 • Verificarea destinatarului
 • Scanare împotriva virușilor
 • Politici (reguli referitoare la utilizatori)
 • Verificarea amprentei digitale pentru eliminarea spamului
 • Analiza antetului
 • Analiza imaginilor
 • Analiza bayesiană
 • Evaluare bazată pe norme
arhitectura barracuda spam firewall

Arhitectura soluției Barracuda Spam & Firewall

Spre deosebire de soluțiile software, Barracuda Spam & Virus Firewall reduce încărcarea serverului de e-mail prin blocarea mesajelor de tip spam și virus. În plus, toate tipurile de Barracuda Spam & Virus Firewall includ tehnici de filtrare spre exterior (Outbound Filtering and Data Leak Prevention) esențiale, ce includ:

 • scanarea fișierelor atașate
 • filtrarea virușilor
 • content control
 • criptarea

Aceste funcționalități ajută companiile să se asigure că toate e-mailurile trimise sunt admisibile și nu conțin viruși.

Certificări Barracuda Spam & Firewall:

Certificare Barracuda Spam & Firewall Certificare Barracuda Spam & Firewall

 

 

Vizitează-ne pe site-ul Norsit sau trimite un e-mail la [email protected] cu subiectul „Vreau Barracuda” și testează gratuit serviciile noastre timp de 30 de zile.

Surse:

Evenimentul Zilei

Comisarul

Articole similare