Security Zone

Cum să lupți împotriva atacurilor cibernetice

securitatea-cibernetica

Securitatea cibernetică este un subiect din ce în ce mai dezbătut în ultimii ani. Acest subiect continuă să crească în importanță pentru companiile de toate dimensiunile, la fel ca și responsabilitatea de a proteja datele sensibile de a nu ajunge pe mâini greșite.

Practicile de securitate cibernetică implementate de o companie ar trebui dezvoltate în așa fel încât toți utilizatorii să fie protejați în mod adecvat. Politicile de securitate pot varia de la un departament la altul. Fiecare departament poate avea niveluri diferite de acces la date sau pot utiliza diferite sisteme IT. Este necesar un program cuprinzător de securitate cibernetică pentru a se asigura că nevoile de securitate ale fiecărui utilizator sunt abordate.

Digitalizarea forțată a adus securitatea cibernetică pe primul loc

Atac cibernetic

Atac cibernetic

Odată cu digitalizarea necesară pentru a crea un cadru de lucru de la distanță pentru angajați în 2020, suprafața de atac care trebuie securizată a crescut considerabil. Schimbarea politicilor de securitate pentru a activa rapid accesul la rețeaua privată și securizarea dispozitivelor înseamnă că planul de securitate pe care îl aveau companiile până acum a fost modificat forțat într-un timp foarte scurt. Metode suplimentare de detecție și răspuns au fost necesare a fi implementate.

Nu doar afacerile și angajații s-au adaptat rapid la întâlnirile virtuale și videoconferințe, ci și hackerii. Colaborarea dintre angajați a fost expusă odată cu lucrul la distanță.

Dacă până acum hackerii nu erau interesați de anumite puncte de atac, acestea au devenit vizate din cauza:

 • În software-urile de videoconferință, hackerii exploatează vulnerabilitățile și erorile de configurație
 • Majoritatea angajaților se conectează la rețeaua internă a companiei prin VPN, ocazie prin care hackerii au început să exploateze erorile găsite
 • Phisingul a luat amploare prin știri legate de pandemie

Impactul unui atac cibernetic asupra companiei

Un atac cibernetic reusit poate provoca daune majore unei afaceri, poate afecta rezultatele, precum și poziția afacerii. Impactul unei încălcări a securității poate fi în general împărțit în trei categorii: financiar, reputațional și legal.

 • Costul economic al unui atac cibernetic

Atacurile cibernetice conduc adesea la pierderi financiare substanțiale care provin din:

 1. furtul de informații organizaționale
 2. furtul de informații financiare (de exemplu, detalii bancare sau detalii de carduri de plată)
 3. furtul de bani
 4. perturbarea tranzacționării (de exemplu, incapacitatea de a efectua tranzacții online)
 5. pierderea afacerii sau a contractului

Companiile care au suferit o încălcare a securității cibernetice vor suporta, de asemenea, costuri asociate cu repararea sistemelor, rețelelor și dispozitivelor afectate.

Securitate cibernetica

Securitate cibernetica

 • Daune reputaționale

Încrederea este un element esențial în relația cu clienții. Atacurile cibernetice pot afecta reputația afacerii și pot degrada încrederea clienților în serviciile companiei. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la:

 1. pierderea clienților
 2. diminuarea vânzărilor
 3. reducerea profiturilor

Efectul daunelor reputaționale poate avea impact și asupra furnizorilor sau poate afecta relațiile cu partenerii, investitorii etc.

 • Consecințele juridice ale încălcării securității cibernetice

Legile privind protecția și confidențialitatea datelor impun gestionarea securității tuturor datelor cu caracter personal pe care le deține compania – fie ale angajaților, fie ale clienților. În cazul în care aceste date sunt compromise, pentru că firma nu are implementate măsuri de securitate adecvate, va fi aplicată legea în cauză. Precum și amenzi și sancțiuni de reglementare.

Lasă securitatea cibernetică pe mâna profesioniștilor

Complexitatea cu care au progresat atacurile cibernetice poate fi atribuită progreselor rapide a tipurile de tehnologie pe care le folosim. Atacatorii folosesc metode mai sofisticate pentru a exploata rețelele. Apărarea împotriva acestor amenințări necesită acum implicarea unor profesioniști dedicați, cu experiență și calificare. Astfel răspundem eficient la incidente înainte de producerea daunelor.

 • Specialiști dedicați în securitatea cibernetică

Este o îmbunătățire majoră pentru orice afacere să aibă o echipă de securitate dedicată, in special pentru companiile mici, care altfel ar fi lăsate în voia sorții dacă echipa IT internă nu are expertiza necesară în materie de securitate.

Specialiștii în securitate cibernetică pot ajuta cu monitorizarea tacticilor și comportamentului hackerilor, identificarea vulnerabilităților rețelei și, mai ales: detectarea și răspunsul rapid la incidente. Abilitatea de a remedia rapid problemele este ceea ce poate preveni escaladarea unui atac. Astfel efectul de domino asupra încrederii și reputației unei companii în relația cu clienții, este atenuat.

Specialist în securitatea cibernetică

Specialist în securitatea cibernetică

 • Mai rentabil

Profesioniștii în securitate cibernetică sunt foarte căutați prin urmare solicită salarii mai mari, ceea ce face imposibilă pentru multe companii opțiunea de a angaja o echipă de securitate internă.

Chiar și echipele IT existente pot fi copleșite de provocările pe care le aduce securitatea cibernetică, pe lângă timpul petrecut pentru simpla gestionare a rețelelor IT și crearea de soluții noi pentru companie. Prin urmare, securitatea cibernetică este în sine un rol cu ​​normă întreagă.

Răspunsul la amenințări, menținerea personalului pregătit în mod adecvat, costul investigării și corecției problemelor pot determina o presiune asupra cheltuielilor.

Din fericire, companiile care furnizează servicii de securitate cibernetică pot oferi afacerilor o soluție accesibilă, cu o echipă experimentată de profesioniști în domeniul securității online.

 • Ești la curent cu evoluția tehnologiei pentru securitatea cibernetică

Tehnologia avansează și la fel și abilitățile și cunoștințele necesare despre amenințările cibernetice pe care dispozitivele noi le reprezintă în rețelele IT. Acesta este probabil unul dintre cele mai bune motive pentru care companiile aleg o echipă externă de profesioniști în securitatea cibernetică.

Nu numai computerele, laptopurile și telefoanele inteligente sunt conectate la rețeaua companiei, dar și altă aparatură office – Internet Of Things (IoT) – creează mai multe endpointuri care trebuie evaluate pentru identificarea vulnerabilităților și monitorizate continuu. Cu astfel de configurări de rețea sofisticate, devine dificil pentru analiștii umani să țină pasul în mod adecvat cu evoluția tehnologiei. Multe companii furnizoare de securitate cibernetică apelează acum la AI și la învățarea automată pentru a efectua scanarea vulnerabilității și detectarea amenințărilor. Prin externalizarea către specialiști în securitate cibernetică, beneficiezi de capacitatea de a evolua continuu odată cu tehnologia.

Furnizori

Furnizori

 • Ești sigur că afacerea rămâne în conformitate

Când vine vorba despre GDPR, responsabilitatea revine companiilor pentru a se asigura că sunt în conformitate sau că pot face față unor amenzi uriașe în cazul încălcării securității datelor. Prin urmare, întreprinderile de toate dimensiunile trebuie să recunoască importanța protejării datelor lor.

Nicio afacere nu este considerată o țintă cu risc redus pentru atacuri cibernetice. Hackerii sunt mai dornici să infiltreze programe malware sau ransomware în sisteme tocmai pentru că proprietarii de afaceri mici ar putea să creadă că sunt imuni. Consecințele unei încălcări a securității datelor pot varia de la pierderea încrederii clienților, deteriorarea reputației și chiar acțiuni în justiție.

Externalizarea către o echipă dedicată poate oferi mai multă încredere că infrastructura IT este actualizată. Informațiile de identificare personală ale clienților fiind păstrate în siguranță.

 • Suport permanent în securitatea cibernetică

Ești în permanență conectat cu o echipă care poate răspunde la amenințări 24/7. În cazul unui atac cibernetic, cu cât trece mai mult timp de la incident, cu atât pot apărea mai multe daune la sistemele IT. O echipă dedicată se poate asigura că există downtime redus în timpul unui incident.

 • Instruire pentru personalul IT intern

Dacă există o echipă IT internă, dar alegi să externalizezi o mare parte din securitatea cibernetică către o companie dedicată, atunci acest lucru poate avea un beneficiu imens pentru angajați în obținerea de noi cunoștințe și abilități.

Mulți angajați IT ar putea să nu fie conștienți de vulnerabilitățile din rețele, sisteme de operare și aplicații web. Specialiștii în securitate pot ajuta la identificarea acestora. Lucrând în tandem cu furnizori de securitate cibernetică, poți contribui la reducerea riscului de încălcare a securității datelor.

Training securitate cibernetica

Training securitate cibernetica

Să te ocupi de securitatea cibernetică singur poate să fie o greșeală costisitoare pentru companie. Nivelul ridicat de cunoștințe și abilitățile necesare pentru identificarea și răspunsul la amenințări se pot extinde cu mult dincolo de ceea ce multe companii au în cadrul echipei IT. Prin urmare, externalizarea către un furnizor de securitate dedicat, cum este NorsIT, ameliorează o mare parte din presiunea securizării datelor companiei și oferă siguranță știind că există o echipă solidă de profesioniști pregătită să lupte cu hackerii.

Articole similare