Security Zone

Numărul de atacuri cibernetice s-a dublat în 2019

atacuri-cibernetice
Numărul de atacuri cibernetice s-a dublat în 2019

Numărul de atacuri cibernetice s-a dublat în 2019

Conform StirileProTV.ropeste 80% dintre atacurile cibernetice raportate în România în ultimul an au fost favorizate chiar de utilizatoriRețelele gratuite de Wi-Fi, aplicațiile nesecurizate sau conținutul piratat la care avem acces pe internet ne transformă în victime sigure în fața hackerilor”. Așa cum afirmă un reprezentant al Poliției Române, marfa cea mai tranzacționată de pe internet în momentul de față o reprezintă datele, fie  vorbim de date culese în mod legal, fie  vorbim de date furate sau obținute în mod ilicit”.

Siguranță și prevenție prin soluțiile și serviciile de securitate cibernetică oferite de Quartz Matrix

Zilnic citim în presă și pe internet ori auzim la radio sau la televizor că atacurile informatice devin tot mai dese și mai agresive. Amenințările la adresa rețelelor de date sunt mai frecvente ca niciodată. În fiecare zi, Institutul AV-TEST înregistrează peste 350.000 de programe nocive (malware) și aplicații potențial nedorite. Bitdefender arată că mai mult de 50% dintre întreprinderile mici și mijlocii (SMB) sunt afectate de atacuri cibernetice, în timp ce, potrivit Verizon’s Data Breach Investigations Report, pericolele vor continua să evolueze, susținute în special de amenințările de tip ransomware. Toate acestea se traduc în pierderi financiare însemnate pentru afacerile atacate. Apoi, acestea se confruntă cu reducerea productivității, scăderea credibilității în fața clienților și cu afectarea reputației companiei.

Firma de cercetare Cybersecurity Ventures estimează că ransomware-ul atacă o afacere la fiecare 14 secunde. Daunele pentru infracțiunile informatice comise la nivel mondial vor ajunge până în 2021 la 6 mii de miliarde de dolari anual, față de 3 mii de miliarde de dolari în 2015. În unele cazuri, afacerile pot fi blocate ori pur și simplu distruse complet în urma unor astfel de atacuri cibernetice.

Siguranță și prevenție prin soluțiile și serviciile de securitate cibernetică oferite de Quartz Matrix

Siguranță și prevenție prin soluțiile și serviciile de securitate cibernetică oferite de Quartz Matrix

Ce trebuie făcut pentru ca o afacere să fie protejată?

Toate informațiile expuse până acum arată că, în ipoteza în care datele unei companii ar ajunge să fie exploatate de un hacker, timpul și banii necesari pentru recuperarea lor ar însemna o mare pierdere pentru afacere. De aceea, securitatea rețelelor din cadrul unei firme și securitatea datelor și a echipamentelor sunt esențiale pentru protejarea datelor valoroase. Și aceasta pentru că este mai ieftin să previi decât să repari sau să recuperezi datele pierdute. Pentru ca o afacere să nu fie vulnerabilă în fața unor atacuri cibernetice de tip spam, phishing, viruși ori malware, este necesar să fie utilizate controale de securitate cibernetică. Acestea pot funcționa proactiv și au capacitatea de a împiedica evoluția agresiunilor informatice. Soluțiile implementate în urma acestor verificări asigură securitatea sistemelor informatice ale companiilor.

De altfel, potrivit unui document de informare al Curții de Conturi Europene, securitatea cibernetică implică prevenirea sau detectarea incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea și redresarea ulterioară. „Acest concept (de cyber-security – n.a.) acoperă toate garanțiile și măsurile adoptate pentru a apăra sistemele informatice și pe utilizatorii lor împotriva accesului neautorizat, a atacurilor și a prejudiciilor, cu scopul de a asigura confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea datelor”, arată sursa citată.

Protejarea rețelelor, sistemelor și aplicațiilor IT&C din cadrul unei afaceri este realizată de specialiști certificați în soluții de securitate cibernetică. Astfel de servicii sunt oferite de Quartz Matrix prin divizia de soluții și servicii IT&C – NORSIT  care propune un întreg spectru de servicii informatice, de la consultanță în proiectarea soluției IT&C și securitate cibernetică până la implementarea, administrarea și mentenanța acestora.

Principalele domenii acoperite de securitatea cibernetică sunt protejarea aplicațiilor, a informațiilor și rețelei în fața accesului neautorizat ori a atacurilor, precum și recuperarea în caz de dezastre.

Soluții pentru securizarea datelor

Pentru securitatea cibernetică a clienților, Norsit oferă soluții firewall, antivirus, anti-malware și antispam, certificate SSL, soluții backup & restore, protecție site & securizare site și Enterprise Security.

Firewall-ul este soluția principală de protecție împotriva celor mai noi și periculoase tipuri de atacuri cibernetice. Efectueaza un control riguros al fluxului de date dintre rețeaua internă și internet. Soluția antispam protejează împotriva e-mailurilor de tip spam, purtătoare de viruși sau malware. La rândul său, soluția antivirus/antimalware depistează amenințările avansate datorită tehnologiilor de detectare actualizate zilnic.

În ceea ce privește soluțiile de backup & restore, acestea sunt esențiale, mai ales dacă sunt privite prin prisma următoarelor statistici:

  • peste 60% dintre companiile care au avut pierderi de date au ajuns la faliment în mai puțin de 6 luni
  • 20% dintre companiile mici și medii declară pierderi majore de date cel puțin o dată într-un interval de 5 ani
  • 70% dintre companii nu au suficiente măsuri de protecție implementate pentru evitarea pierderii datelor

Pentru ca o firmă să nu devină parte a acestor statistici, specialiștii Norsit oferă instalarea și configurarea unei soluții de backup & restore potrivite fiecărui sistem în parte. Astfel, este garantat accesul la mari volume de date și aplicații într-un timp scurt, în caz de dezastru.

Beneficiile evaluării de securitate cibernetică și ale implementării soluțiilor de protecție

Printr-o evaluare de securitate cibernetică și implementarea unor soluții de protejare a datelor, rețelei și echipamentelor, firmele vor reuși să crească productivitatea angajaților și performanța rețelei companiei. Specialiștii vor identifica dispozitivele furate și compromise, vor consolida securitatea datelor și vor asigura o comunicare sigură prin e-mail. Soluțiile propuse vor permite monitorizarea informațiilor confidențiale trimise de angajați în exteriorul companiei și, eventual, blocarea acestora. Managerii vor putea restricționa sau bloca accesul angajaților la anumite aplicații sau pagini web. Astfel, se va reduce semnificativ numărul de e-mailuri de tip spam. În plus, sunt evitate bug-urile procesorului, precum Meltdown și Spectre. În acest mod, va fi pusă la punct o apărare eficientă împotriva ransomware-ului.

Pe scurt – siguranță, eficiență, dinamism, minimizarea costurilor, ZERO întreruperi, ZERO vulnerabilități, ZERO riscuri – acestea sunt beneficiile soluțiilor de cyber-security oferite de Norsit, care protejează datele a peste 150 de companii și instituții. Mai bine previi! Este mai ieftin și mai sigur. Prevenția proactivă te duce cu un pas în față. Securizarea datelor și soluțiile de backup te ajută să previi dezastrul.

Articole similare