Security Zone

Provocările de astăzi în securizarea unui site web

securizare-site

Site-urile web sunt zilnic supuse unor atacuri ce au ca scop furtul de informații și crearea de daune companiilor deținătoare. Cauza este faptul că aceste platforme de dezvoltare nu sunt periodic întreținute de către webmasteri sau de furnizorii de servicii. Acestea pot conține scripturi provenite din surse neverificate. La rândul lor, deschid „oportunități” sau breșe de securitate ce sunt speculate de hackeri. Este adesea o provocare pentru companiile active online să se protejeze de o gamă largă de amenințări la adresa securității. Site-urile de comerț electronic, care vând produse și servicii publicului larg, trebuie să aibă politici de securizare site foarte stricte deoarece se ocupă de informațiile personale ale clienților.

Indiferent de mărimea unei afaceri, orice site web este vulnerabil și poate deveni ținta atacurilor cibernetice.

În martie 2016, Google a raportat că peste 50 de milioane de utilizatori ai site-urilor web au primit alerte pe site-urile vizitate. Acestea le aduceau la cunoștință faptul că respectivele pagini au încercat fie să fure informații, fie să instaleze software nesolicitat. În prezent, Google raportează aproximativ 20.000 de site-uri web pe săptămână pentru programe malware și încă aproximativ 50.000 pe săptămână pentru phishing și furt de informații.


alerta-google-site-nesecurizat

Exemplu de alertă afișată de Google pentru site-urile nesigure

Pentru a înțelege atacurile de pe site, mai întâi trebuie să știți ce caută hackerii pe site-ul dumneavoastră. Riscurile pot veni în mai multe forme, cum ar fi malware, spam, phishing, atacuri DDoS sau blocarea unui site web. Motivele acestor acțiuni pot fi: colectarea de informații sensibile de la vizitatori, faptul că site-ul dumneavoastră este o parte a acțiunii de hacking pentru a atinge obiective mai mari sau poate că sunteți pe același server sau aceeași rețea cu alte site-uri care au devenit ținte pentru hackeri. Oricare ar fi motivul, în cazul în care vor avea loc atacurile, site-ul ar putea fi offline sau performanțele acestuia vor scădea. Această perturbare a activității web și lipsa securității informațiilor pot face ca clienții dumneavoastră să fie afectați, ceea ce îi poate determina să caute un alt furnizor care oferă produse sau servicii similare.

top-vulnerabilitati-servere

Top 10 vulnerabilități ale serverelor web care găzduiesc site-uri sau aplicații web (Sursa: Symantec)


Cum putem să prevenim aceste breșe de securitate sau cum putem securiza site-ul web?

Soluțiile de protecție și securizare a site-urilor web reprezintă procese complexe și automatizate de scanare a site-urilor pentru malware, vulnerabilități sau prezența lor în blacklist. Monitorizarea regulată a site-ului web vă asigură că veți fi imediat informat dacă se constată o discrepanță în funcționarea site-ului. Mulți furnizori de servicii de găzduire nu își asumă responsabilitatea de a-și notifica clienții dacă sunt probleme cu propriile servere.

Un serviciu de monitorizare scanează continuu site-urile web pentru funcționalitatea acestuia și notifică dacă sunt identificate modificări neașteptate în rețea. Vă ajută să descoperiți vulnerabilități majore pe site înainte ca acestea să se transforme în încălcări ale securității sau pagube create de hackeri.


Principalele beneficii ale soluțiilor de monitorizare și protejare a site-urilor web:

  • Asigură protecția și siguranța site-ului web împotriva amenințărilor cibernetice
  • Realizează scanarea zilnică împotriva malware-ului
  • Raportează vulnerabilitățile serverului web și modalitățile de remediere
  • Monitorizează și anunță raportarea site-ului în listele de blacklist
  • Protejează site-ul împotriva sistemelor de phishing
  • Scanează periodic PCI Compliance
  • Asigură clienții dumneavoastră că sunteți autorizat să acceptați plăți utilizând carduri de credit
  • Nu necesită instalarea unei aplicații pe serverul web, soluția de securizare site fiind oferită ca serviciu din cloud
  • Vă notifică în cazul apariției unui malware, vulnerabilități sau listării în blacklist a site-ului

Update, update, update

Pentru a vă menține site-ul protejat de amenințările de securitate cunoscute este esențial să aveți actualizări regulate ale software-ului cu noile versiuni apărute. Platformele software, cum ar fi sistemele de gestionare a conținutului (CMS), pot deveni vulnerabile la amenințările nedorite dacă nu sunt actualizate în mod continuu. Știri precum aceasta sau aceasta, prin care mai multe site-uri web importante au fost sparte de grupări de hackeri sunt tot mai dese în mass-media, iar sute de site-uri web pot afișa oricând astfel de imagini:

exemplu-site-spart-hackeri

exemplu-site-atacat-hackeri

Nu lăsați site-ul dumneavoastră web să fie următoarea știre în mass-media, acționați acum!

Aflați care sunt produsele și serviciile potrivite nevoilor companiei dumneavoastră, prin care să vă protejați infrastructura IT împotriva amenințărilor cibernetice. Vă așteptăm pe www.norsit.ro, unde veți putea să ne contactați sau ne puteți scrie direct la [email protected].

Articole similare