Solutii Audio-Video

Multimedia Room – Spatii

Dimensiuni caractere in prezentari

In orice sala echipata multimedia, indiferent de topologia acesteia, se contureaza urmatoarele spatii: spatiul de desfasurare a prezentarilor, pe care il numim spatiul de prezentare, precum si spatiul care asigura confortul observatorilor, pe care il numim spatiul de confort. In acest articol, voi prezenta cateva caracteristici ale spatiului de prezentare si care sunt limitele ecranelor de afisare in functie de spatiile de montaj si de distantele de observare. Sa luam doua exemple:

  1. Daca vom considera un ecran de televizor/monitor format 16:9 si distanta de privire de 3 metri, atunci diagonala ecranului, in functie de calitatea vederii privitorului, trebuie sa fie intre 32” si 60”.
  2. Considerand un ecran de format 16:9 pentru o sala multimedia cu distanta de privire de 20 de metri, diagonala ecranului trebuie sa fie intre 165” si 328”, in functie de calitatea vederii privitorilor.

Trebuie tinut cont atat de privitorii aflati mai aproape de spatiul de prezentare, cat si de cei aflati mai departe de acesta.

Cum am ajuns la aceste rezultate?

Am determinat aceste limite in urma utilizarii urmatoarelor reguli de proportionalitate:

A) Relatii de proportionalitate intre distanta de citire si dimensiunile ecranului de redare

Daca vom considera x ca si distanta orizontala de observare, unde confortul pentru citire este maxim, putem construi urmatoarele relatii de proportionalitate intre distanta de citire si dimensiunile ecranului de redare:

Formula distanta citire - dimensiune ecran

unde nr, rp, b, a si L sunt valori ce pot fi cunoscute celui care creaza prezentarea multimedia, OLCD fiind recomandat a fi aleasa intre limitele OLCDmin si OLCDmax, iar hcm fiind ales din plaja de valori 2-4 mm (valoarea mai mare corespunde unei calitati a vizualizarii mai facile).

B) Relatii de proportionalitate intre distanta de citire si diagonala ecranului de redare

De obicei, alegem monitorul sau ecranul dupa diagonala acestuia. Distanta de citire se calculeaza in acest caz folosind urmatoarele relatii de proportionalitate:

Formula distanta citire - dimensiune ecran redare

unde nr, rp, b, a si decran sunt valori ce pot fi cunoscute celui care creaza prezentarea multimedia, OLCD fiind recomandat a fi aleasa intre limitele OLCDmin si OLCDmax, iar hcm fiind ales de asemenea din plaja de valori 2-4 mm (valoarea mai mare corespunde unei calitati a vizualizarii mai facile).

Explicatii formule utilizate

Ce reprezinta fiecare constanta folosita pentru constructia relatiilor de proportionalitate?

Constructia celor doua spatii si pozitiile unuia fata de celalalt depind de topologia salii. In general, salile multimedia moderne sunt construite in topologia cu observatorii orientati catre un punct de pe margine. Spatiul de prezentare este, in principal, spatiul in care se afla ecranul pe care se proiecteaza imaginea prezentata si zona in care se afla prezentatorul. In general, este vorba despre o linie de latime de aproximativ 1000 mm si lungime mai mare cu 1400 mm decat dimensiunea ecranului, care sa permita retragerea vorbitorului in oricare laterala a ecranului de proiectie atunci cand acesta doreste sa permita vizibilitate integrala asupra materialului prezentat – a se vedea schema de mai jos (asa cum am aratat in articolul anterior, ridicarea ecranului deasupra liniei orizontale a privirii este obositoare pentru privitori). Cea mai importanta caracteristica a acestui spatiu este insa inaltimea de proiectie.

Spatiile de confort

Spatiul pentru confortul observarii trebuie sa tina cont atat de distantele de confort descrise in articolul anterior, cat si de directiile de observare ale materialului in conditii de confort. Pentru identificarea unor relatii de proportionalitate intre dimensiunea ecranului de proiectie, distanta de vizualizare si tinand cont de caracteristicile ochiului uman, construim un sistem de ecuatii avand ca si “necunoscute” urmatoarele:

  1. L este lungimea pe orizontala a ecranului, H este inaltimea acestuia.
  2. a si b reprezinta constantele ce definesc proportia monitorului (de exemplu – a/b=16/9, a/b=4/3, a/b=16/10, a/b=3/2).
  3. hsup = 44.44% reprezinta coeficientul suprafetei vizibile de deasupra axei orizontale a privirii; hinf = 55.56% reprezinta coeficientul suprafetei vizibile de sub axa orizontala a privirii. Cele doua procente adunate trebuie sa reprezinte procentul de 100% din suprafata de prezentare pentru un anumit spatiu de confort.
  4. Introducem lcar si hcar constante ce reprezinta coeficientii de dimensionare pe latime, respectiv inaltime, a caracterului pe ecranul calculatorului, astfel ca acesta sa fie citibil.
  5. De departe cel mai utilizat mod text, incepand chiar de la sistemul de operare DOS, este cel constituit din 25 de linii si 80 de coloane. Astfel, pentru calculul inaltimii unui rand de ecran voi alege ca referinte inaltimea display-ului pe care o vom imparti la nr=25 si latimea acestuia la nh=80 pentru a afla cele doua dimensiuni in care se incadreaza “un caracter”: lcols=L/nh, hrow=H/nr, unde H=b*L/a reprezinta inaltimea display-ului vizibil. Dimensiuni caractere
  6. Inaltimea randului este necesara a fi mai mare decat inaltimea caracterului pentru o facila citire a mai multor randuri scrise unele sub altele. Astfel ca inaltimea caracterului, hcar, o aproximam la p[%] din hrow. In realitate, cu cat p este prea mare sau prea mica cu atat distanta de la care pot fi citite randurile scade deoarece ori scrisul este prea inghesuit ori prea greu identificabil in prea mult alb. Astfel, daca un caracter este mai inghesuit in interiorul randului (80% din inaltimea randului este considerat normal), atunci distanta de citire scade deoarece este mai greu de identificat limita corecta a caracterului. Daca un caracter este prea liber in interiorul randului, atunci dimensiunea lui este mai mica decat a spatiului alb din jurul sau si este mai greu identificabil de la distante mai mari. . Pentru a stabili influenta limitei recomandate de 80%, indiferent daca crestem sau scadem p fata de valoarea recomandata, vom folosi in calcule variabila rp. Pentru calculul acesteia utilizam formula urmatoare, exprimata in %: Formula calcul variabila rp
  7. Diagonala ecranului de vizualizare: Formula calcul diagonala ecran vizualizare
  8. Limitele recomandate de citire ale unui ecran LCD pe care este reprezentat un caracter de inaltime perceputa (notate cu hcm si recomandat a fi intre valorile 2-4 mm) le consider recomandabile a fi intre OLCDmin = 350 mm si OLCDmax = 400 mm. Valoarea hcm este aleasa in functie de calitatea vederii privitorului (cu cat valoarea hcm este mai mica cu atat vederea este considerate a fi mai deficitara).

Imi propun ca, in urmatorul articol, sa va prezint un punct de vedere privitor la tipurile de tehnologii constructive ale display-urilor.

Related Posts