Security Zone, Servicii IT&C

Quartz Matrix oferă gratuit soluții de securitate Bitdefender și servicii IT pentru spitalele din România

bitdefender solutii de securitate gratuit

Soluțiile de securitate sunt menite să ajute angajații din sănătate în contextul în care numărul atacurilor informatice care exploatează subiectul coronavirus a crescut de aproape cinci ori pe durata pandemiei.

Producatorul de solutii de securitate informatica Bitdefender a anuntat ca va oferi gratis solutii de securitate destinate mediului de business tuturor institutiilor sanitare din lume, ca parte a unui demers de a le sprijini pe durata pandemiei COVID-19. In plus, Quartz Matrix sprijina institutiile sanitare din Romania in lupta impotriva coronavirusului, oferind gratuit servicii de deployment, configurare, suport tehnic și administrare IT.

Institutiile medicale de toate dimensiunile, de la cabinete stomatologice si oftalmologice pana la spitale regionale de mari dimensiuni, pot solicita acces gratuit la intreg portofoliul de produse Bitdefender si servicii IT Quartz Matrix completand urmatorul formular: https://norsit.ro/solutii-securitate-it-gratuite-spitale-romania/. Pentru organizatiile cu peste 1.000 de angajati, punem la dispozitie si un serviciu de administrare a securitatii IT, astfel incat unitatile sa poata beneficia de protectie 24/7 chiar daca nu au personal de specialitate numeros.

Datele Bitdefender arata ca numarul atacurilor informatice periculoase legate de COVID-19 a crescut cu 475% in martie fata de luna precedenta si e asteptat sa urce de pana la cinci ori pana la finalul lunii martie comparativ cu februarie. Cele mai multe raportari de atacuri informatice au fost inregistrate in Statele Unite ale Americii, Turcia, Franta, Regatul Unit, Germania, Italia, Spania, Canada, Romania si Thailanda, dupa ce campaniile de malware au tintit cu precadere tarile cu cele mai multe cazuri depistate de infectii cu coronavirus.

Atacurile informatice la adresa spitalelor pot paraliza activitatea daca, de exemplu, datele medicale ale pacientilor internati sunt blocate. De-a lungul timpului, atacatorii au infectat in repetetate randuri dispozitive medicale cu ransomware si au solicitat apoi recompensa pentru redarea accesului la date, printre tinte fiind si spitale din Romania.

Accesul la solutiile de securitate Enterprise Bitdefender va fi oferit in prima faza pana la finalul lunii iunie, dar poate fi extins la o perioada de pana la 12 luni.

Romania, in top zece mondial al atacurilor informatice legate de COVID-19. Numarul de atacuri a crescut de cinci ori intr-o luna

Numarul de atacuri informatice care exploateaza subiectul pandemiei coronavirus a urcat de cinci ori in martie fata de februarie, de la 1.448 la peste 8.000, iar Romania ocupa locul al noualea in lume in topul raportarilor. Unitatile medicale vizate cel mai frecvent sunt spitalele, clinicile, farmaciile si distribuitorii de echipamente medicale, in principal cu informatii despre proceduri medicale sau terapii pentru tratarea infectiei cu COVID-19, dar si cu produse medicale care inca sunt disponibile in stoc.

De regula, mesajele sunt trimise in numele unor institutii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, NATO, UNICEF. Circa o treime dintre atacurile pe tema COVID-19 tintesc autoritati publice si institutii sanitare.

De ce sunt spitalele mai vulnerabile?

Industria sanatatii este printre cele mai vulnerabile la atacuri informatice. In jur de doua treimi dintre unitati au fost afectate de o amenintare informatica la un moment dat, conform unor studii recente. Furnizorii de servicii medicale sunt o prada usoara pentru infractorii informatici, ei exploatand lacune atat in sistemele informatice, cat si erori umane. Multe din echipamentele electronice folosite in spitale nu pot fi protejate cu solutii traditionale de securitate, iar doctorii, asistentii si infirmierii nu sunt instruiti adecvat sa depisteze un potential atac informatic. Deseori, departamentul IT este si el slab pregatit sa opreasca un atac in curs.

In cazul unui atac de tip ransomware, atacatorii cripteaza date precum istoricul medical al pacientilor si blocheaza apoi interventii chirurgicale sau tratamente,  punand vieti in pericol. Asa cum s-a intamplat si in Romania, conducerea unui spital poate fi fortata sa plateasca recompensa pentru deblocarea datelor, daca de asta depinde evolutia unui pacient. In plus, datele bolnavilor se pot vinde cu pana la 400 de dolari pe internetul ascuns, iar cumparatorii folosesc informatiile din fise in campanii de frauda.

Specialistii nostri recomanda instruirea personalului medical si auxiliar cu privire la amenintarile informatice ale momentului si folosirea unei solutii de securitate performante pentru protejarea infrastructurii impotriva atacurilor cibernetice.